Særheim har fått bevilget midler til nye og bedre forskningsfasiliteter i revidert nasjonalbudsjett. Foto: colourbox.com

Nytt forsøksveksthus på Særheim

Rogaland: Regjeringa foreslår å bevilge 18,5 millioner kroner til nytt forsøksveksthus ved NIBIOs avdeling på Særheim i Klepp kommune.

Publisert

Dagens veksthus på Særheim er fra 1988 og er ikke lenger egnet for framtidsretta forskning og verdiskapning for norsk veksthusnæring.

– Rogaland er det ledende fylket innen veksthusnæringa og omsetter for en halv milliard kroner pr. år. Næringa er i en rivende utvikling og er i et marked med sterk vekst, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en pressemelding i forbindelse med forslaget i revidert nasjonalbudsjett om å bevilge 18,5 millioner kroner til nytt veksthus på Særheim

Arbeidet kan starte i år

- Veksthusnæringen utgjør åtte prosent av produksjonsverdien i norsk landbruk. Det er like mye som korndyrkinga. Det nye veksthuset på Særheim skal medvirke til at vi har et oppdatert og sterkt forskningsmiljø som kan være med å utvikle veksthusnæringa videre, fortsetter Dale, som tror arbeidet kan starte opp allerede i år.

Fryktet å bli akterutseilt

Det har vært kjent i mange år at det er behov for et nytt veksthus på Særheim. Det gamle veksthuset er fullt brukbart for plantefysiologisk forskning, men det er utdatert med hensyn til næringsretta forskning og utvikling. Veksthus som blir bygd til praktisk forsøksvirksomhet i dag har et helt annet utseende og hele andre muligheter for energioptimalisering enn det eksisterende veksthuset på Særheim, heter det i pressemeldinga.

- For fortsatt å kunne være relevant for næringa, og for å kunne utvikle bærekraftige og lønnsomme produksjonssystemer, er det behov for et nytt veksthus, sier Mogens Lund, divisjonsdirektør ved NIBIO.

I grevens tid

Nærhet til næringa og gode forskningsmiljøer, samt kompetanse på næringsretta forskning og utvikling innen veksthusgrønnsaker og bær gjør at Særheim er et naturlig valg.

Med det nye veksthuset kan planteproduksjon studeres i regulert klima. Nye sorter og nye kulturer kan utvikles og effekter av klimaendringer og plantenes tilpasninger til endret klima kan studeres. Det nye veksthuset kommer på et tidspunkt som støtter opp om gjennomføringa av et stort nytt prosjekt på plantedyrking i veksthus, nemlig Biofresh.

Powered by Labrador CMS