Nitratmåler. Foto: Magnus Mo Opsahl

Med hvitløkspresse i potetåkeren

Er det mulig å forutse nitratmangel før det er for sent? Ei hvitløkspresse og en nitratmåler kan være svaret.

Publisert

For tredje året på rad har Norsk Landbruksrådgivning (NLR) forsøk med nitratmåling. Målet er at bonden skal kunne forutse næringsmangel før det er for sent.

Til neste år skal det gjøres forsøk i storskala. Etter det håper rådgiverne å kunne tilby sortsbestemte nitratskalaer for sortene Asterix, Bruse, Innovator, Lady Claire, Mandel og Peik.

Før det er for sent

NLR bruker enten en hvitløkpresse eller en hjemmesnekra tang for å presse saft ut av stilkene. Safta bruker de for å måle nitratnivået i plantene ved hjelp av en egen måler som gir svaret med en gang. Du kan lese mer om dette i neste nummer av Bedre Gardsdrift.

Ofte merker bøndene mangel på nitrogen ved at planta gulner, men da er det som regel allerede for sent. Noen sorter er umulig å redde inn igjen når planta har begynt å misfarges. Ved å bruke nitratmåler regelmessig kan du forutse sånt.

Møt dem på Potato Scandinavia

– ­Vi synes det fungerer veldig bra. Du skal selvsagt ikke stole blindt på denne måleren, for som alt annet handler det om å bruke sunn fornuft, sier fagleder for potet i NLR Øst, Camilla Bye.

Du kan se NLR i aksjon med disse måleinstrumentene neste uke, under Potato Scandinavia den 17. august på Grinder i Hedmark.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS