Førerløst fra CNH

Stadig flere mener framtida er førerløs. Nå er Case IH og New Holland på banen med sine konsept. Se video her.

Publisert

Bedre utnyttelse av arbeidskraften, økt produktivitet, ubemannet kjøring døgnet og maskiner som automatisk tilpasser seg værfoholdene, er noe av det CNH Industrial sin Innovation Group leker seg med.

De to traktorene som vises på Farm Progress Show i USA er en hytteløs Case IH Magnum og en New Holland T8 som kan brukes både med og uten fører. Konsepttraktorene er basert på kjent teknologi innen autostyring og telematikk, men CNH har tatt skrittet videre og gjort de såkalt autonome. Det vil si at de i stor grad klarer seg sjøl. CNH skriver i sin omtale at traktorene kan integreres sømløst inn i eksisterende maskinparker, all den tid traktorene har konvensjonelle motorer, girkasser, chassis og redskapskoplinger.

CNH Industrials designsenter har latt fantasien slippe løs på Magnumen. Her har designerne fjernet førerhytta, som har en betydelig kostnad. Fronten kjenner vi igjen fra Optum, men ellers er resten framtidsvisjoner.

Selv om traktorene er førerløse, har de et fullt interaktivt brukergrensesnitt som gir muligheter til når som helst å overstyre traktorene, og samtidig få tilbakemeldinger i sanntid, både via kameraer og driftsdata. Betjening, programmering og overvåking av traktorene skjer via PC eller nettbrett. Herfra kan operatøren følge med på arbeidet, enten via kameraer på traktoren eller plotting av kjørerute og bearbeidet areal.

Ifølge CNH er autonome traktorer best egnet på store arealer der de kan jobbe med enkle oppgaver som harving, såing, sprøyting og slåing. Før traktorene slippes løs, må det lages en kart som angir yttergrensene på de aktuelle arealene, samt veger. Så kan traktorene sjøl legge opp det optimale arbeidsmønsteret, eller operatøren kan legge inn kjørelinjer.

Powered by Labrador CMS