God juli for traktormarkedet

Sommeren er vanligvis lavsesong på traktormarkedet, men ikke i 2018.

Publisert

Det ble i juli i år registrert 227 traktorer i Norge. I front finner vi John Deere og Valtra, uten at det er noe å heve øyenbryna over. De to har tronet lenge som nummer én og to, med henholdsvis 484 og 374 registreringer sålang i år.

Det som er mer oppsiktsvekkende er totalsummen for de to siste månedene. Sommermånedene juni og juli byr som regel på labre tall, men 2018 er faktisk unntaket. Du skal tilbake til 2013 for å finne en bedre juli måned, og da det kommer til juni måtte vi helt tilbake til 2012 for å finne bedre tall. Med en god juli i tillegg er traktoråret 2018 nå forbi fjoråret, etter at det lenge så dårlig ut. Merkene er sammen om å dra lasset, da både John Deere, Valtra, MF og Fendt gjør det bedre enn i fjor. Valtra leverer dobbelt i juli i år kontra i fjor, mens hos Fendt er det fire ganger så mange registreringer.

Fendt har nå kommet seg over på plussida fra i fjor, og hoppet fra -7 til +15 i løpet årets sjuende måned. For John Deere blir tallene bare lysere og lysere og de ligger snart 100 traktorer foran fjoråret. Dermed virker det som etterslepet på 5R-serien som ble forsinket fra i fjor har satt inn for fullt.

Hva som har skjedd i Kubota-nettet er usikkert, men de har nå under halvparten av traktorene i forhold til fjoråret. I løpet av årets sju første måneder har de kun registrert 17, mens i fjor var tallet 38.

EIK innehar i skrivende stund 43,8 prosent av markedet, Felleskjøpet 28,8 og A-K ligger på 11,5 etter at New Holland har levert under par så langt.

Powered by Labrador CMS