Anders Karlsson og Lisa Nilsson fra Grow It presenterer container-dyrking av fôr på Elmia Lantbruk. Foto: Elmia
Anders Karlsson og Lisa Nilsson fra Grow It presenterer container-dyrking av fôr på Elmia Lantbruk. Foto: Elmia

Fôrdyrking i container?

En container som produserer like mye fôr i året som 800 dekar mark? Idéen høres besnærende ut etter en tørkesommer som i år.

Publisert

Anders Karlsson og Lisa Nilsson fra det nystarta selskapet Grow It presenterte den patenterte verdensnyheten på Elmia Lantbruk i går. Planen er at 700 kilo såfrø skal omskapes til sju tonn fullverdig fôr på sju uker i containeren. De mener at fôrproduksjon i container kan være et supplement til tradisjonell dyrking når været slår seg vrang, som i år.

Klima som i jungelen

Teknikken er den samme som brukes for å dyrke grønnsaker i New York. Verdensnyheten består i at den samme metoden nyttes til fôrdyrking. Den patenterte delen består av digital teknikk for å styre klimaet i det såkalte «fôrkammeret». I prinsippet gjenskapes et klima som likner på det vi finner i Amazonas-jungelen. Med nøyaktig styring av temperatur, vann og lys blir vekstbetingelsene enda mer optimale, heter det.

Erter og vårhvete gir mest

Salgssjef i Grow It, Anders Karlsson, forteller at en svensk bonde har testet systemet i ti år.

- Han har dyrka fram 25-30 avlinger for å prøve ut teknikken og for å analysere resultatet. De plantene som har hatt største framgang er fôrerter og vårhvete. Analysene viser et høyt næringsinnhold, så dette er et fullverdig fôr, sier salgssjefen.

Container som krisetiltak?

Tanken til firmaet er at all teknikk som er installert i en container skal leies ut. Sjøl om teknikken er utvikla i Sverige, er det Kina som er pekt ut som hovedmarkedet. I Sverige ser Grow It fôrkammeret som et middel for at bonden skal kunne nytte jorda si optimalt. Hva som skal dyrkes ute og i fôrkammeret er det lønnsomheten som avgjør.

- Det er kanskje i år hvor værgudene slår seg vrange at fôrkammeret kan gjøre størst innsats, konkluderer Karlsson.

.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS