Foto: Agco
Foto: Agco

Traktorstatistikken: Valtra og MF leder an

Valtra har satt rekorder to år på rad, og ligger enda bedre an i 2019.

Publisert

Det hadde aldri blitt solgt like mange finske traktorer i Norge som det ble i 2017. I 2018 hadde finnene sin største markedsandel på norsk jord. Så langt i 2019 ligger Valtra 73 traktorer foran fjoråret, og har også fått med seg sine Agco-kolleger i MF og Fendt på den positive utviklingen.

Valtra står faktisk for 29,6 prosent av markedet i skrivende stund, men også Massey Ferguson gjør det sterkt. MF har nå en markedsandel på 22 prosent og har startet 2019 forrykende sammenlignet med 2018. Nå er lagertraktorer og fabrikkproblemer byttet ut med ordrereserve og en fabrikk med ny produksjonslinje som fungerer. Hvis vi også tar med Fendt, som i likhet med Valtra leverte rekordår i fjor, har Eikmaskin en markedsandel på 56,2 prosent, men da må vi huske på Akershus Traktor også. Det bør også nevnes at Fendt ligger godt an i forhold til fjoråret de også, med 25 traktorer mer.

John Deere har derimot falt ned på tredjeplass etter MFs solide start, men det er ikke mer enn ni traktorer opp til John Deeres fjorårsnivå. Det er altså ikke Felleskjøpet som har gjort det dårlig, men Eikmaskin som har gjort det voldsomt bra.

Vi noterer oss også at New Holland ser ut til å ha fått en liten opptur etter de elendige tallene fra i fjor.

Parktraktorene fra Lovol, som for alvor kom inn på det norske markedet i 2017, nå har klatret helt opp til sjetteplass. De er allerede halvveis til å tangere rekordåret 2018.

Det er altså mye positivt på gang, og det viser seg på sluttsummen også. Vi må tilbake til 2014 for å finne en så bra start på traktoråret, og helt tilbake til 2008 for å finne en bedre februarmåned.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS