Foto: Farrowtech

Kamera og app mot dødfødte smågriser

Farrowtech skal reduserer dødelighet blant smågriser med et termisk kamera, en app og en algoritme.

Publisert

Høy dødelighet blant smågris er et stort problem under fødsel eller i løpet de første levedøgnene, særlig på grunn av oksygenmangel. Derfor har danske Farrowtech og Alexandria Instituttet i samarbeid utviklet et system, som ved hjelp av et termisk kamera, en app og en algoritme skal registrere tiden mellom fødslene.

- Forskning viser at vi kan redde mange smågris hvis vi passer på at intervallet mellom fødslene ikke overskrider en viss tidsgrense. Hvis det går for lang tid så bør bonden gå ut i fjøset og hjelpe med å trekke ut grisungen, sier Morten Bo Mikkelsen i Farrowtech i en pressemelding.

Registrerer intervaller

En nyfødt grisunge er varmere enn de andre. Systemet fungerer slik at det termiske kameraet ser hvem som er varmes og på den måten registrerer intervallet mellom hver gang det dukker opp en ny glorød klump på bildet. Ofte ligger andre smågris i veien for den nyfødte, men Farrowtech forsikrer at systemet fungerer så lenge litt av den nyfødte grisungen er synlig.

For å utvikle bildebehandlingen og algoritmen har Farrowtech hatt hjelp av Katrine Hommelhoff Jensen, ekspert på bildebehandling ved Alexandra Instutittets Visual computing lab.

Algoritmen lærer underveis

- Hovedoppgaven er å se om noe i bildet er uvanlig varmt. Når det skjer, starter en følge-algoritme som analyserer form og bevegelse til de varme pikslene og vurderer om det faktisk er en fødsel. Hvis det går for lang tid mellom to fødsler, sendes et varsel til en app på bondens smarttelefon. Det betyr at du ikke trenger å stå å følge med selv, men heller gå ut i fjøset hvis noen trenger hjelp. Algoritmen lærer etterhvert som den ser flere og flere bilder. Det er viktig, for temperaturen fra fjøs til fjøs varierer, forteller Katrine Hommelhoff Jensen.

Morten Bo Mikkelsen og Jakob Boss Skårhøj i Farrowtech har jobbet med systemet i tre år, og forteller at en fullt fungerende prototyp skal være klar for testing i 2018.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS