Dansk jordbruk opplever en solcelle-boom for tida. Foto: colourbox.com
Dansk jordbruk opplever en solcelle-boom for tida. Foto: colourbox.com

Danskene dyrker solceller

Mange danske bønder bytter bort potet, korn, gras, sukkerroer og mais med solcelle-anlegg på jordene sine.

Publisert

Stadig flere danske jordeiere velger å leie ut dyrkamark til store energiselskaper. Ifølge danske myndigheter er nesten 10 000 dekar dyrka mark fylt med solcelle-anlegg og nye kjempeanlegg er på vei. For øyeblikket er mellom 20 og 25 større solcelle-anlegg etablert over hele Danmark, kan vi lese i dagens Maskinbladet og Landbrugsavisen.

Mer sol, mindre regn framover?

Greven på Lerchenborg Gods ved Kalundborg er én av dem som har fått satt opp solcellepaneler på eiendommen sin. 250 000 paneler er fordelt på 800 dekar - der det tidligere ble dyrka korn. Solcelle-anlegget produserer nok strøm til å forsyne 15 000 husstander.

- Når vi driver landbruk er det viktig å spre risikoen. I fjor hadde vi en tørkesommer som vi godt kunne merke på kornhøsten. Til gjengjeld fikk vi mye sol til panelene, sier greven, som har leid ut jorda si i 30 år framover.

Professor advarer

Flere er skeptiske til denne utviklinga. Professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, er én av dem. Han forstår godt bøndene som leier ut til solcelle-anlegg, men han mener likevel det er en feilprioritering av samfunnet å bruke flere tusen dekar på solceller, når det kunne vært dyrka mat på jordene.

Han foreslår heller å plassere panelene på takene av store industribygg, parkeringshus og sportshaller. De står jo bare der og venter på å bli brukt!

Powered by Labrador CMS