Trykk på bryteren, så ordner automatikken resten.

Trinnløs Claas bremser redskapen automatisk

Skal gjøre rundballepressing og andre jobber i terrenget mer behagelig.

Publisert

Å presse rundballer eller å ta opp poteter i ulent terreng kan være leit, spesielt med ei trinnløs girkasse. Du kommer til ei kneik og kjenner pressa eller potetopptakeren skyver på bakfra. Trår du inn bremsen vil transmisjonen gjerne koble ut og du vil ikke få noen hjelp av motoren.

Claas kommer nå med automatiske hengerbremser på Arion 500 og 600. Dette er vel og merke til traktorer med den trinnløse Cematic-girkassa, og som er utstyrt med hengerbremser på luft. I bunn og grunn er det kun snakk om en sensor i transmisjonen. Den merker presset på overføringa da redskapen begynner å skyve, og legger da på bremsene på redskapen. På denne måten trenger du ikke å ty til bremsepedalen når du setter utfor kneika. Du kan bare fortsette i samme tralten.

Systemet fungerer også når du er i cruise control-modus, opp til 20 km/t.

Noe lignende systemer har vært å finne hos andre produsenter tidligere, men da måtte du gjerne holde vendegirspaken på plass og trå på bremsepedalen for at bremsene skulle gå på uten å koble ut drivkrafta. På Arion er Cematic-kassa laget av Claas selv, på større serier er transmisjonen levert av ZF. Enn så lenge blir dette kun å få på Claas sin egen transmisjon.

Dette systemet blir å få nå i sommer, og kan ettermonteres på Arion 500 og 600 som er produsert i 2020 og fram til dags dato.

Powered by Labrador CMS