Jørgen Thorshov og Camilla Sørensen fikk oppført ny korntørke i 2016..
Jørgen Thorshov og Camilla Sørensen fikk oppført ny korntørke i 2016..
Jørgen og Camilla har også bygd nytt ammekufjøs, et av de første fra Sisu produkter. Det kan du lese mer om i siste nummer av Bedre Gardsdrift.
Jørgen og Camilla har også bygd nytt ammekufjøs, et av de første fra Sisu produkter. Det kan du lese mer om i siste nummer av Bedre Gardsdrift.

Korntørke skal gi bedre kontroll

Jørgen Thorshov har investert i korntørke fra finske Antti. Målet er mer kontroll på egne varer og pris.

Publisert

Han og kona Camilla Sørensen driver garden Thorshov i Enebakk sammen på fulltid. I siste nummer av Bedre Gardsdrift, ute nå, kan du lese om hvordan et nytt ammekufjøs bidro til at de begge kunne bli heltidsbønder.

I tillegg til å drive med ammeku, dyrker de korn på nesten 1800 mål. I fjor investert de i korntørke for å sikre seg sjølve større fleksibilitet under treskinga.

Kan tørke for naboene

Korntørka er fra finske Antti og forhandles av Westreng Maskinforretning. Korntørka tilfører 500 kilowatt i timen og har en luftgjennomstrømming på 34 000 kubikkmeter i timen.

– Den har kapasitet nok for meg og de av naboene som kanskje ønsker å benytte seg av tjenesten, sier Jørgen Thorshov.

Styrer korntørka via mobilen

Han har valgt et fullautomatisert system som han kan styre via en app på telefonen. Dermed er det enkelt å starte opp korntørka for naboen selv om han sjøl sitter i treskeren ute på jordet. Korntørka har lagerplass, slik at Jørgen kan vente til prisen er riktig. Utlastingssiloer med effektiv opplasting av vogntog er plassert under tak.

– Da skal det i teorien bar være å dra i en stropp, så fylles bilen på tre til fem minutter, sier Jørgen.

Grønne tall

Innovasjon Norge har gitt 700 000 kroner i støtte til korntørka.

– Da er det begrunnet med at vi er to stykker som livnærer oss fra garden. De hadde vært med og finansiert fjøset og de så at korntørka var en del av de grønne tallene vårene, forklarer Jørgen.

– Nå kan vi begynne å ta kontroll på produksjonen. Vi får mer kontroll på egen vare og kan ta ut merpris, sier Jørgen.

Målet er at tørka skal bære kostnaden på tørkedelen og vognskjulet den står inne i. Da er ikke kostnader og inntekter fra en eventuell leietørking tatt med.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS