Oppgraderer "Orkel-pressa"

Nå har CNH gjort mer enn å endre lakk og produksjonssted for Orkel-pressene. Ny pick-up og ny drivlinje er mellom nyhetene.

Publisert

Observante lesere vet at fastkammerpressene fra CaseIH og New Holland er direkte etterkommere etter Orkels presser. CNH-konsernet kjøpte opp Orkels presseproduksjon for noen år siden, flyttet produksjonen til Polen, men fortsatte med Orkels velkjente konstruksjon. Nå er tida inne for oppgraderinger, og det er først og fremst pickupen som må nevnes. Den er allerede utprøvd på variabelkammerpresser. Bredda er 220 cm, den har fem tinderekker og arbeider uten tap av plantemateriale. Du har valget mellom fikserte og svingende støttehjul.

Kraftigere drivlinje

Drivlinja er forbedret og forsterket, med nye drivkjeder for rotor og ballekammer. Hydraulikken er omgjort for bedre framføring av slanger og rør, samt mindre effekttap. Flere funksjoner kan betjenes fra hytta. For eksempel kan rotoren koples ut, i tilfelle du står med en nesten full ball som du vil avslutte, samtidig som du har kjørt fast. Du kan også felle ned gulvet under knivene for å fjerne blokkeringer.

Tettere ruller

Rullene i pressa har nå ti ribber, mot tidligere fire. Det skal gi mer effektiv rotasjon av ballen, uavhengig av hvor tørr eller våt grøde du presser. Samtidig er åpningen mellom rullene på det nærmeste helt tett. Foruten mindre tap av plantemateriale, bidrar dette til færre feil ved pålegging av breiplast, som er et alternativ til nettbinding.

De smurte glidelagrene fra Orkel-konstruksjonen er beholdt.

Breiplast over skuldra

Nettbindinga er 20 prosent raskere enn det gamle systemet, og det 1,3 meter breie nettet dekker skuldrene på ballen. Velger du plast, kan du benytte bredder fra 1,28 til 1,40 meter, og med det være sikret god dekning på skuldrene også her. Det er plass til to ekstra ruller plast eller nett.

Kombipressa har plass til ti ekstra plastruller for pakkeren.

Isobus-betjening

Pressene har Isobus-funksjonalitet, og kan leveres med eller uten CaseIH sin AFS 700-monitor. Den kan være tilkoplet et kamera bak på pakkeren. Kameraet står på lista over tilgjengelig ekstrautstyr. Om du ikke ønsker å bruke kombipressa til å pakke, kan du heller velge å frakte med deg ballen, og legge fra deg to baller på samme sted.

Nye numre og deksler

Nå kan pressene leveres fra fabrikk med dekk i dimensjonene 500/55x20 og 560/45R22.5.

Kjøper du ei slik presse som CaseIH, er standardpressene navngitt som RB 545 som singelpresse, eller RB 545 SilagePack som kombipresse.

Mindre endringer på HiQ

Det mange kjenner som Orkel HiQ er det mindre endringer på. Den heter i CaseIH-versjon RB 544 SilagePack HD. Pickupen er lettere modifisert, for å unngå flaskehalser i innmatinga. Overføringa fra ballekammer til pakkebord er gjort raskere, og mer skånsom for baller med breiplast.

Til Norge i neste uke

Om kun få dager kommer den første kombipressa av dette slaget til Norge, og da kun i CaseIH-versjon. Denne vil bli testkjørt ulike steder, og den blir vist på Horva-utstillinga i Sandnessjøen. Første mulighet til å se pressa i drift vil være på en grasdemo på Vinstra sist i august.

Etter hvert blir de oppgraderte pressene tilgjengelige som New Holland, og trolig også som Orkel.

I 2012 kjøpte CNH rettighetene til Orkels rundballepresser. Etter det er produksjonen flytta til CNHs pressefabrikk i Polen. Pressene har vært tilgjengelige som CaseIH, New Holland og Orkel. 

Powered by Labrador CMS