Tar tempen på sikringsskapet

Elotec tilbyr nytt system som kan overvåke temperatur og fuktighet.

Publisert

Det var opprinnelig landbrukets brannvernkomite som kom med initiativet. Branner i fjøs starter ofte i det elektriske anlegget, og økt temperatur er gjerne første indikasjon på at noe er i ferd med å skje.

Uavhengig

Sensorene i EloTemp systemet opererer uavhengig av gardens vanlige brannvarslingsanlegg. Det betyr at du kan installere det nye systemet uansett hvilket merke du har fra før.

Når langt

Sentralen kommuniserer trådløst med sensorene. Rekkevidden er teoretisk 1600 meter fri sikt, men i praksis vil vegger og andre hindringer redusere rekkevidden, forteller Kjell Jonny Haugan i Elotec.

Det er mulig å kjøpe en repeater for å bøye signalet rundt hindringer hvis du behøver det. Antallet sensorer vil variere mellom forskjellige bruk, men den mest naturlige plasseringen er sikringsskap, koblingsbokser og elektriske motorer.

Kan overvåke mer

Sensorene for temperatur finnes i varianter fra 40 til 90 grader. Uansett er det viktig å oppdage unormalt høy temperatur så tidlig som mulig for å kunne sette inn tiltak før du må ringe brannvesnet.

Du kan også bruke systemet til å varsle om fuktighet.

App

EloTemp har en egen app som er uavhengig av den vanlige brannvarslinga. Appen gir mulighet til å sjekke aktuell temperatur på hvert enkelt sensor fra telefonen. Sentralen krever tilgang til nett for å fungere.

Det er mulig å montere et eget SIM kort i sentralen hvis du ikke ønsker å være avhengig av WiFi. Et eget simkort vil føre til at sentralen også kan kommunisere etter et eventuelt strømbrudd.

Lars har prøvd

Lars Jørgen Gangås har vært testvert for det nye systemet i en lengre periode. Han driver med melk og rugeeggproduksjon. Totalt har han hatt i overkant av 40 sensorer rundt om på garden.

– I starten hadde vi en del feilmeldinger, men etter at vi har fått finjustert plassering på et par sendere har systemet fungert godt, forteller han.

Anlegget er koblet slik at forhandleren G.K. Røe kan lese av feilmeldinger online.

– Ved strømbrudd har det dukket opp mange varsler, men de ordner seg selv igjen så snart strømmen kommer tilbake. I det siste har anlegget fungert knirkefritt, forteller Gangås.

Han har tidligere hatt jevnlig termografering, og det nye systemet har foreløpig ikke avdekt potensielt farlige temperaturer.

Powered by Labrador CMS