Det har vært mindre å høre til den røde hane i året som gikk. Illustrasjon: colourbox.com

Færre driftsbygg-branner

I fjor var det 180 branner i driftsbygninger mot 241 i 2014.

Publisert

Skadeutbetalingene etter de 180 brannene beløp seg til 212 millioner kroner, noe som er godt under gjennomsnittet for de fem siste åra.

120 bolighus-branner

Samtidig ble det registrert 120 branner i bolighus på norske gardsbruk. Det er det samme tallet som året før og skadeutbetalingene beløp seg til 187 millioner kroner.

300 branner til sammen

Det betyr at det totalt var 300 branner i landbruket i fjor og at verdier for 398 millioner kroner gikk tapt. Det er bare brannskader på over 100 000 kroner som er med i statistikken.

Kontroll med varmesøkende kamera

Fortsatt er det slik at to tredeler av alle branntilløp i landbruksbygg starter i elektriske anlegg og utstyr. Derfor trappes el-kontrollen opp, melder Landbrukets brannvernkomité. Fra 1. januar i år stiller alle forsikringsselskap krav om «el-kontroll næring» med varmesøkende kamera for middels store og store gardsbruk. Fram til 2019 vil nærmere 30 000 bruk komme til å gjennomføre en slik el-kontroll.

Mer i sikkerhetsrabatt

Denne el-kontrollen er grundigere enn tidligere kontrollform, men gir også en høyere sikkerhetsrabatt. Gjensidige og Bondelaget har i tillegg lagd en tilskuddsordning for bønder som gjennomfører «el-kontroll næring» med termografering og utbedrer brannfarlige avvik.

Se brannstatistikken for ditt fylke 2015

Powered by Labrador CMS