Illustrasjonsfoto: yayimages.com

La Blæstad bestå

Om seks år fyller Blæstad 100 år. Ikke alle ønsker at det skal skje.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 7/2017:

Helt siden oppstarten har det vært landbruksutdanning på Blæstad, under ulike navn. I 1989 fikk Blæstad høgskolestatus, men allerede i 1999 begynte diskusjonen om nedleggelse og flytting. Heldigvis ble det ikke noe av.

Men om skolen ble reddet den gang, har ikke diskusjonen om nedleggelse av avdelingen på Blæstad stilnet. Over lengre tid har landbruksutdanningene i agronomi og landbruksteknikk på Blæstad og deres videre eksistens vært et tema. Ukurante bygningsmasser og økonomisk underskudd er framført som argumenter for at Blæstads dager er talte. Men hva med det som taler til fordel for Blæstad?

På Blæstad har vi noe av Norges beste matjord. Her ligger hovedsetet til NLR Innlandet, det er kort vei til en rekke maskinforhandlere og til flere mønsterbruk. Kvaliteten på utdanningen her er det heller ingen som trekker i tvil.

For en måned siden var styret i Høgskolen i Innlandet likevel klar til å be rektor om å utrede mulighetene for samlokalisering med Evenstad og bioteknologi i Hamar. Det ville vært et feilsteg.

Å legge jordbruksutdanningen til Hamar sentrum eller til skogskolen Evenstad, er som å skulle flytte skogskolen til Universitetet i Oslo. Det er korttenkt og ulogisk.

Glem heller ikke at det er 100 kilometer mellom Hamar og Evenstad. Om studenter skal farte mellom de to studiestedene, blir effektivitet et fremmedord, og studentmiljøet, som Blæstad er så kjent for, vil lide. Det er heller ingen selvfølge at det fagmiljøet som har etablert seg på Blæstad følger etter. Hva skjer da?

Møtet sist i august tok heldigvis en annen vending, enn så lenge. I stedet for å utrede samlokalisering mellom Evenstad og Hamar, har de nå bedt om en ny rapport om Blæstad innen mai 2018.

Vi oppfordrer styret og rektor til å tenke langsiktig og se investeringer som mer enn kroner og øre. For hvordan måler vi verdien av et sterkt fagmiljø? Av et godt studentmiljø? Av ungdommers lyst til å studere landbruksfag? Hvor mye har vi spart, om nedleggelsen av Blæstad fører til en forvitring av disse tre?

Er det én ting som er sikkert, er det at vi må ha mat, ungene våre må ha mat og barnebarna våre må ha mat. Å investere i Blæstad er å investere i matproduksjon, det er å investere i framtida. Og skal vi produsere mat, må vi ha maskiner som virker, og da trenger vi landbruksteknikere fra Blæstad.

Om det skal spares penger, er det bare å kutte ut videre utredninger og la Blæstad bestå.

Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 7/2017 her

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS