Det er kort vei fra husveggen til beitet der kvigene til Trygve Stanger sto.
Ei uke etter hendelsen er de tre gjenlevende kvigene fortsatt skvetne og trekker seg unna når vi ankommer beitet.

Frykter ulv jaget kviger i døden

Toget kjørte på to av kvigene til Trygve Stanger forrige uke. Han frykter de ble skremt av en streifulv.

Publisert

Trygve Stanger driver med korn- og melkeproduksjon på Ullern gard, midt mellom Jessheim og Kløfta i Ullensaker. Han hadde nylig sluppet fem halvtårsgamle kviger på beite like nedenfor gardstunet da hendelsen skjedde.

Påkjørt av toget

– Plutselig så vi tre av dem stå i hagen her i kveldinga. De tre var veldig sky. Jeg har drevet med dyr i en årrekke, men jeg har aldri sett så forskremte dyr før, sier han.

De to siste kvigene var derimot sporløst borte. Trygve og sønnen Martin gikk og lette etter dem den kvelden, uten hell. De fortsatte dagen etter da det lysnet igjen.

– Jeg fikk en telefon fra fallviltnemnda i kommunen den dagen om at det var funnet et dyr som var påkjørt av toget. Senere fant vi den andre kvigen, også den påkjørt, sier han.

Løp ned gjerdestolper

Jernbaneverket hadde derimot ikke tatt kontakt etter påkjørselen, og i følge Trygve er det ikke heller ikke håp om erstatning for de tapte dyrene.

– Gjerdet mot toglinjen har null verdi. Det ligger nede store deler, sier Trygve, som gjerder selv der de har dyr på beite.

– Det skjer at dyr går gjennom gjerdet, men da stikker de ikke av på denne måten, de holder seg i nærheten. Men når de blir skremt, slik som forrige uke, er det ingenting som stopper dem. De løpte ned to gjerdestolper for å komme seg ut, forteller han.

Sterk mistanke, ingen bevis

Trygve er tydlig på at han ikke har noen håndfaste bevis for at det er ulven som har jaget kvigene, men mistanken er sterk.

– Vi har sett ulvespor på et annet beite tidligere, forteller han.

I samme periode som kvigene til Trygve ble skremt, er det også rapportert om flere drepte sauer i kommunene rundt. Viltnemnda mener det kan være en streifulv som er på ferde i området.

– Du mister litt lysta på hele beitesesongen når slikt skjer. Blir det slik framover, blir det vanskelig. En ting er dyr i utmark, det er vanskelig nok, men hvis vi ikke kan ha dem på beite rett utenfor huset, blir det håpløst, sier han.

Powered by Labrador CMS