Bedre Gardsdrift 6/2019 er ute nå

I dette nummeret kan du bl.a. lese om nye Claas Lexion, test av Deutz-Fahr 6140 PS, prøvekjøringer av Valtra A114 og såmaskina Multiva Cerex, praktisk vedlikeholdsstoff og en rekke gardsreportasjer.

Publisert

Bedre Gardsdrift 6/2019 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder

Gode intensjoner
«Skal vi tro signalene som kommer fra EU, står stadig flere kjemiske midler for fall. Mekaniske tiltak er vel og bra, men det vil ikke være løsningen på alt.»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Enklere arbeid med rimelige løsninger
AKERSHUS/NES: Erik Asdahl har sans for praktiske løsninger som gjør jobben lettere.

Test

Lekker og komfortabel
Deutz-Fahr 6140 har et lekkert design, og med powershifttransmisjon er den en del rimeligere enn sin trinnløse bror, TTV, men den har fortsatt et forbedringspotensial.

Traktor

Ekstra effekt etter behov
Fendt lanserer en helt ny toppmodell i 300-serien med økt effekt og nytt armlene med ny joystick.

Knytter sammen kontor og traktor
Fendt har lansert en ny plattform som kombinerer terminalbaserte oppgaver med oppgaver du vanligvis utfører på kontoret.

Fire trinn i riktig retning
Kan du forvente komfort og enkel betjening hvis du velger en lett og liten traktor? Etter å ha prøvekjørt Valtra A114 med HiTech 4-transmisjon i våronna, er svaret ja.

Redskap

Kuhn oppgraderer grasredskapen
Årets nyheter fra Kuhn handler i all hovedsak om grasutstyr, men det er også noe nytt innen jordbearbeiding.

Horsch satser på en framtid uten glyfosat
Horsch har vært langt fremme innen direktesåing, en produksjon som er ganske avhengig av glyfosat. Nå forbereder de seg på en framtid uten det effektive sprøytemiddelet.

Enkelt og greit
Vi har prøvekjørt såmaskinen Multiva Cerex 300. Er enkel mekanikk godt nok i 2019?

Maskiner

Tøffere under tøffe forhold
Lexion har vært hjertebarnet til Claas siden lanseringen i 1994. Nå kommer det en ny generasjon med nytt treskerverk som skal gi en kapasitet på 25 prosent mer enn forgjengeren.

Nye og mindre skjærebord
Skjærebordene på Convio og Convio Flex får noen oppdateringer og blir mer aktuelle for norske forhold.

En dyptgående ire
TRØNDELAG/ØRLAND: Joar Hoff på Opphaug har kjøpt en spesiallaget grøfteplog fra Irland. Nå satser han på å selge flere av dem til yrkesbrødre i Norge.

Vedlikehold

Skifte av slagerjern
Nye slagerjern kan ha mye å si på resultat og kapasitet, og det er heller ikke avskrekkende pris på deler.

Frisk opp plasten
Blasse skjermer på traktoren? Her er to tips til hvordan du frisker opp fargen i plasten.

Teknologi

Printer reservedeler i kjelleren
OPPLAND/SØR-FRON: I kjellerstua hos Kai-Olav Skansgård står to 3D-printere. Med dem lager han enkle reservedeler til diverse utstyr på garden.

Årets traktor

Her er finalistene
De fleste traktorprodusentene har planlagt lansering av nye modeller på Agritechnica. Det preger også kåringen av Årets traktor, eller Tractor of the Year.

Gardsdrift

Kutter utgifter med biologi og vekstskifte
TELEMARK/SAUHERAD: Ved hjelp av biologi og omfattende vekstskifte høster Hellek Berge 80 prosent av landets snittavling med 20 prosent av gjødselbruken.

Holder jorda på plass
BUSKERUD/ØVRE EIKER: For kornbonden Jan Helge Lunde er det å holde jord og næringsstoffer på plass er like viktig som jordvern.

Kull er gull
SVERIGE: Biokull kan få en nøkkelrolle i å gjøre landbruket klimapositivt. Hjelmsäter gard produserer biokull av egen tørrgran og furuslip.

Gode erfaringer med løslager
BUSKERUD/RINGERIKE: I Norge er vi mest vant med kasselagre i potetproduksjon. Henrik Basberg ser flere fordeler med løslager og har ingen problemer med kvaliteten på potetene.

Bygg

Kum eller kjeller?
OPPLAND/GRAN: Gardene til Erik Molstad og Ola Grinaker ligger omtrent oppå hverandre. Begge bygger nytt ammekufjøs, Erik med møkkakjeller og Ola med kum.

Bransjefolk

Det er ikke kjett med kjetting
I 80 år har Nøsted-familien sørget for kjetting på hjula. Merethe Nøsted von Zernichow er fjerde generasjon ved rattet.

Skog

Skogsrigg à la Jønsberg
HEDMARK/STANGE: Jønsberg videregående skole bruker en skogsrigga Valmet 705 og en ti tonns tømmerhenger fra Kesla i undervisningen. Noen av tilpasningene er gjort av elever og lærere ved skolen.

Bondejuss

Veksthus ikke lenger fulldyrka jord
En endring i inndelingen av markslagskartene fører at mesteparten av veksthusarealene nå skal telles som utbygd areal, og ikke fulldyrka jord.

Tapte mot egen advokat
Grisebonde og hovedeier i Mørk Ingebretsen Invest AS, Henrik Mørk Eek, må ut med 1,2 millioner kroner etter å ha tapt mot advokatfirmaet sitt.

Messe

Borgeby Fältdager 2019: Det viktige vannet
SVERIGE: Vann var temaet for årets Borgeby Fältdagar. Vi gir deg flere sider med nyheter fra messa

Veteranen

John Deere 3130
Ragnar Hidle i Stokke har et flott eksemplar av en John Deere 3130. Den har kun gått 3330 timer, hvorav 360 av dem er med Ragnar som eier. Tidligere gikk traktoren på to garder i Kongsberg og Hvittingfoss, og den har fortsatt originallakken intakt bortsett fra på felgene bak.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS