Bedre Gardsdrift 5/2019 er ute nå

Like sikkert som at trekkefuglene vender tilbake, er det at tyveribandene som stjeler traktorelektronikk dukker opp. Se hva du kan lese om i nyeste Bedre Gardsdrift.

Publisert

Bedre Gardsdrift 5/2019 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder

Arvingene
«I det store bildet er bompenger en parentes. Vi burde være mer opptatt av hvilke konsekvenser årsaken til bompenger får. Nye veier har det med å ete seg inn over dyrkamark»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Små detaljer gjør arbeidet enklere
AKERSHUS/NES: Det er de små detaljene som gjør arbeidet enklere. Det opptar korn- og potetprodusent Erik Asdahl som her bidrar med noen eksempler.

Gardsanalyse

Storbonde på småbruk
SOGN OG FJORDANE/HYLLESTAD: Bjørge Ulvik har over 300 okser i fjøset, men garden har bare 100 dekar dyrkamark. Mesteparten av fôret blir høstet på leiejord spredd over et stort område. Hvordan er økonomien i drifta?

Elektronikk

Høysesong for GPS-tyverier
Like sikkert som at trekkefuglene vender tilbake, er det at tyveribandene som stjeler traktorelektronikk dukker opp.

GPS i traktoren krever ofte tilleggsforsikring
Mye av det kostbare tilleggsutstyret i traktoren dekkes ikke av vanlig kaskoforsiking. Derfor er det lurt å ta en prat med selskapet ditt før uhellet oppstår.

Slik stopper du tyvene
Vi gir deg noen enkle retningslinjer som kan redusere risikoen for tyverier.

Brukerundersøkelse

Fornøyde med kutterne
Vi spurte leserne om rundballekuttere, og 221 av dere svarte. Noen er fornøyde med kutteresultat, andre mener de har en driftssikker kutter. De norske produsentene er godt representert.

Ikke bestått for Serigstad
MØRE OG ROMSDAL/STRANDA: Få baller har gitt mye plunder for Martin Vågsæter.

Gir luftig fôr
AKERSHUS/ULLENSAKER: Til tross for at den ikke kutter så godt, er Trygve Stanger og sønnen Martin fornøyde med kutteren sin. Oppfølgingen kunne imidlertid vært bedre.

Har en av hver
FINNMARK/TANA: Trine Lise Troli og Bård Mathisen har både Flexifeed fra Serigstad og K2 CombiCutter fra TKS. De er godt kjente med fordelene og ulempene til begge to.

Vedlikehold

Nytt glass på plass
Uhell kan skje, og denne gangen var det bakruta som fikk seg en smell. Vi har tatt oss ei økt i verkstedet for å bøte på skaden.

Øk spenningen på veteranen
Vi viser deg hvordan du konverterer veterantraktoren fra 6V til 12V spenning på el-anlegget.

Test

8 åttetonnere
Gravemaskiner i åttetonnsklassen kan brukes til mange forskjellige arbeidsoppgaver. Vi ser nærmere på hvordan åtte korthekkmaskiner i denne størrelsen gjør det målt opp mot hverandre. Gravemaskinene har blitt testet for alt fra løftekapasitet, stabilitet og sikt til krefter i stikka, svingkraft på overvogna, støy og drivstofforbruk. Noen av resultatene overrasket oss. Vi ser også nærmere på små og store detaljer som skiller gravemaskinene.

I tillegg finner du rangering og flere sider med detaljer om hver gravemaskin.

Traktor

Trinnløs med tohjulstrekk
TRØNDELAG/RINDAL: Hos Ola Bjørnås står en Fendt 310 Vario fra 2009. Den er akkurat som alle andre Fendt 310 Vario bortsett fra en ting: den har drift bare på bakhjula.

Maskin

Bygde om til direktesåmaskin
VESTFOLD/SANDEFJORD: Sigurd Solberg kjøpte en Horsch såmaskin for 120 000 kroner og bygde den om til direktesåmaskin. Det sparer både lommeboka og jorda.

Jordleieprisene 2019

Prisene stiger
Jordleieprisene øker for alle typer produksjoner. Aller størst er prisstigningen for grønnsaker og poteter, mens prisene for grasjord står omtrent på stedet hvil.

Ledelse

Gardsoverdragelse med aksjegevinst
ROGALAND/HÅ: Asbjørn Stokkeland vil bruke overskuddet fra drifta til å finansiere kjøpet av den store landbrukseiendommen, som foreldrene Laurits og Siw Olrun Stokkeland har bygd opp.

Overtakelse av stort enkeltmannsforetak
HEDMARK/VÅLER: Sønsterud gard er så stor at sønnen Lars Eriksmoen bør forpakte garden i noen år før han overtar selve eiendommen. Faren Erling Olav Eriksmoen kan fortsette å drive skogen.

Bondejuss

Framtidig boligfelt kostet dyrt
På grunn av muligheter for et framtidig boligfelt på eiendommen måtte åsetesarvingen betale betydelig mer for eiendommen enn hva den er verdt som landbrukseiendom.

Veteranen

Massey Ferguson 148
Hellek Berge holder til mellom Gvarv og Bø i Telemark, og har en trofast MF148 stående i låven. Den har kun gått 3750 timer.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS