Bedre Gardsdrift 4/2020 er ute nå

Bedre Gardsdrift 4/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Færre branner, dyrere forsikring
«Antallet husdyrbranner har falt med ufattelige 90 prosent i løpet av de fem siste åra. Dessverre hører vi om bønder som har fått «belønning» i form av betydelig dyrere forsikring.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Terrenggående verktøyvogn
Ei gammel sykkeltralle har fått nytt liv som verktøyvogn.

Traktortest

Case IH Maxxum 150 ActiveDrive 8
Er seks bedre enn fire?

Case IH Maxxum 150 har en sekssylindra motor på 145 hk og åtte trinns powershift. Motorkarakteristikken er bra, men den bruker noe mer diesel enn en tilsvarende firesylindra traktor.

Trafikkregler

Amalie får ikke tatt traktorlappen
INNLANDET/ELVERUM: Amalie Løchting-Engen skulle ta traktorlappen til våronna, men ingen trafikkskoler i området kan tilby undervisning. I fjor var det tre skoler innenfor fem mil.

Full stopp for traktoropplæring
Endringer i regelverket for trafikklærere har ført til stopp i traktoropplæringen ved flere trafikkskoler. Noen gir seg helt, andre reduserer eller har satt traktoropplæringen på pause. Etterslepet kan bli stort.

Traktor og vekt

Viktig å passe vekta
MØRE OG ROMSDAL/ HUSTADVIKA: Når du kjøper ny traktor, forventer du at den er godkjent for en nyttelast som står i forhold til størrelse og motorkraft, men det er ingen selvfølge.

Eikmaskin kjenner til problemet
Eikmaskin og Massey Ferguson er kjent med problemet, som de mener er et problem særlig i Norge.

Verkstedet mitt

Bondens atelier
INNLANDET/VÅLER: Even Dæhlin tilbringer mye tid i verkstedet. Her har han blant annet bygget en selvgående løkhøster. Den fingernemme grønnsaksbonden løser det meste.

Vedlikehold

Helskrudd vedlikehold
Det er lite som er mer irriterende enn når bolter knekker i hullet eller når gjengene glipper over. Heldigvis er problemet løsbart.

Bransjefolk

Kremmaren frå Sunnmøre
MØRE OG ROMSDAL/ØRSTA: Nils Arne Øye har levd i maskinbransjen i over ein mannsalder. Han har opplevd skiftande tider, og traktormerkja har kome og gått.

Redskap

Tygger det meste i jordkanten
INNLANDET/GRUE: Krattknuseren med kjetting bak traktoren ble for pinglete for Jonas Karpow. Erstatteren kommer fra Ahwi og sitter på gravemaskinen i stedet.

Bygg

Vær på vakt
MØRE OG ROMSDAL/HUSTADVIKA: Kufjøset fra 2019 har sprekker i betongen både på fôrbrettet og i gjødselrenna. Resultatet kunne blitt enda verre hvis Rune Kvammen ikke hadde fulgt nøye opp under hele byggeprosessen.

Svikt i spalteplanken
MØRE OG ROMSDAL/RAUMA: Spalteplanken i nyfjøset gir etter når de tunge ammekyrne beveger seg. Eivin Sæther håper dialogen med leverandøren skal gi ei god løsning til slutt.

Betong til besvær
Et gammelt ordtak sier at av skade blir man klok, men nye fjøs som blir bygd i dag er på langt nær friskmeldt i mange tilfeller. Er bonden egentlig kompetent til å ha ansvaret som byggherre på egen hånd?

Lover og regler

Eiendomssalg kan utløse etteroppgjør
Har du overtatt en odelseiendom med åsetesfradrag, er det ikke gitt at du kan selge den med gevinst uten å dele overskuddet med de andre arvingene.

Gardsdrift

Å bygge en gard
VIKEN/SKIPTVET: Tor Jacob Solberg startet med to kyr og en falleferdig gard. I dag melker han 455 tonn i et moderne fjøs.

Vedlikehold

Hva skal verktøykassa inneholde?
Det er greit å ha med verktøy i traktoren, men det kan være vanskelig å finne ut hva som må være med. Vi har samlet tips fra forumet på gardsdrift.no.

HMS i skogen

Vern om verneutstyret
Verneutstyr er ferskvare. Tar du vare på det, kan det holde seg ferskt lengre. Slurver du, kan det få katastrofale følger.

Forskning

Tryggere tider for truede raser
Alle de bevaringsverdige husdyrrasene våre viser en økende trend.

Nedjusterer fosforanbefalingene
Et treårig forsøk har resultert i at Nibio nå anbefaler mindre fosfortilførsel i grøntproduksjoner enn tidligere.

Bonedjuss

Nåværende bruk bestemmer erstatningen
Det er den aktuelle bruken av jorda som bestemmer hvor mye du vil få i erstatning når du må avstå jord til offentlige formål.

Piggtrådparadokset
Det er ikke lenger lov å bruke piggtrådgjerder for å regulere dyrs ferdsel, men piggtråd er fortsatt til salgs. Og ennå er det milevis med piggtrådgjerder rundt om i landet.

Vernet skog er ikke produktiv
Sivilombudsmannen mener at vernet skog ikke kan regnes som produktiv skog, og setter dermed boplikten i konsesjonsloven på prøve.

Høypressa fra Gudbrandsdalen
INNLANDET/NORD-FRON: For mer enn 100 år siden konstruerte Mathias Skar høypressa «Lettvint». Den fikk et marked ikke bare utenfor Gudbrandsdalen, men også utenfor landegrensene.

Veteranen

Kubota M7950 DT
Kubota 7950 gjorde seg virkelig bemerket på det norske markedet på 1980-tallet. I perioden 1984-1986 hadde den norske importøren, Nortrac (eid av Eikmaskin), årlig et salg på mellom 178 og 189 traktorer.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Bestill abonnement

Last ned bladet elektronisk

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS