Bedre Gardsdrift 4/2019 er ute nå

I siste del av årets store traktortest, har vi tatt for oss autostyring. Du finner også test av Kubota M5111, og av beltedekk versus radialdekk.

Publisert

Bedre Gardsdrift 4/2019 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder

Småsmarte bønder
«Bondeyrket er nemlig ett av veldig få yrker der du fortsatt må kombinere det praktiske med solid teoretisk kunnskap. Her trenger du kunnskap om data, økonomi, teknikk, maskiner, biologi og mye annet.»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Effektiv potetskyss
BUSKERUD/RINGERIKE: Henrik Basberg fyller ikke potetkasser på jordet, men kjører potetene i bulk inn til lageret ved hjelp av en opptakertank og lastebil.

Reddet seg ut av fôrknipa
AKERSHUS/GJERDRUM: Ole Kristian og sønnen Fredrik Skallerud reddet seg ut av den aller verste fôrknipa etter fjorårets tørkesommer ved hjelp av noen små, enkle grep.

Test

Kubota M5111
Original japaner
Modellene M5091 og M5111 i den nye M5001-serien erstatter modellene M8560 og M9960. Hele serien er produsert i Japan, men skal sørge for en ny giv i Europa.

Beltedekk versus radialdekk
Vår nederlandske samarbeidspartner, Trekker, fikk som første i verden muligheten til å teste Pneutrac, en krysning mellom dekk og belte. Hvordan klarer beltedekket seg mot radialdekk?

GPS på kryss og tvers
I siste del av årets store traktortest, skal vi ta for oss autostyring. Både brukervennlighet og funksjoner skiller de seks merkene vi har sett på.

Traktor

Coating skremte bort rusten
BUSKERUD/FLÅ: Ragnar Brunes fikk utført keramisk behandling av traktoren. Det har holdt rusten borte gjennom 1600 timer i saltklin langs riksveg 7.

Sprek lettvekter
Bedre Gardsdrift har prøvekjørt John Deere 5075 E. Traktoren kan brukes til det meste, men den har sine begrensninger.

Norske traktormuseer og veteransamlinger
Planlegger du sommerferie i Norge i år? Da kan kanskje noen av disse samlingene være verdt et stopp.

Vedlikehold

Slik bytter du kraftuttakstapp
Kraftuttaket utsettes for enorme krefter, og iblant kan det gå galt. Har du hell i uhell, har du en traktor hvor det er enkelt å skifte kraftuttakstappen selv.

Kunsten å bytte kløtsj
Du kan fint bytte kløtsj på gammeltraktoren selv. Du må bare få delt traktoren først.

I-mek

Lenge leve gammelfjøset!
TRØNDELAG/RINDAL: Ola Bjørnås har tatt med seg gammelfjøset inn i robotalderen. Kreativ tenking har gitt et lettdrevet fjøs for førti kyr.

Bygg

Bonden viktigere enn fjøset
Det hjelper med et bra sauehus, men bondens holdninger betyr aller mest for egen trivsel og for adferden til dyra. Dette er en av konklusjonene fra FåreBygg.

Lettere med nytt fjøs
HEDMARK/ALVDAL: Tømmer i veggene, plastrister på gulvet og rundballekutter i taket. – Det nye fjøset gjør hverdagen bedre, sier Ståle Eggestad.

Gardsdrift

Grisegode bønder
HEDMARK/GRUE: Jan og Tonje Botilsrud har blitt kåret til Norges beste foredlingsbesetning for landsvin 10 ganger. Hva gjør akkurat paret fra Solør så gode på gris?

Hvem skal regjere etter Reglone?
Siden 60-tallet har vi svidd ned potetris med Reglone. Nå er det slutt. Hva står vi da igjen med av alternativer?

Økonomi

Lite gjeld på store jærbruk
De store gardsbrukene på Jæren har gjennomgående vokst på grunn av dyktighet, forsiktige investeringer og møysommelig arbeid over mange år. De har bygd opp store verdier uten å ta opp store lån.

Forskning

Mer gras med behandlet møkk
De første forsøkene med husdyrgjødsel behandlet i plasmareaktoren til norske N2 Agri viser en tydelig forbedring av gjødselkvaliteten og dermed høyere grasavling.

Bondejus

Uenighet om avkorting
Manglende avkorting av produksjonstilskudd etter feil fører ikke til ugyldighet.

Veteranen

Deutz D3005
Ragnar samler på veterantraktorer og falt pladask for det pene eksemplaret som bare har gått 1002 timer.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS