Bedre Gardsdrift 3/2019 er ute nå

I denne utgaven finner du Maskinleieprislista 2019, og vi har testet Isobus. Du kan også lese gardsanalyse fra et melkebruk i Suldal og en reportasje om en bonde på Jæren som bygger tårnsilo.

Publisert

Leder

Leiekjørerne forsvinner
«Mer enn 4000 bønder har sluttet med leiekjøring de siste tjue årene. Det utgjør rundt en tredjedel av alle som hadde leiekjøring som tilleggsnæring ved tusenårsskiftet.»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Magirus møkkbil med stil
MØRE OG ROMSDAL/EIDE: Erling Arild Bolli er ikke redd for å skille seg ut når han driver på garden, bare jobben blir gjort.

Gardsanalyse

Levebrød av 23 melkekyr
ROGALAND/SULDAL: Store bruk og økt produksjon får stadig mer oppmerksomhet, men må du drive stort for å leve av garden? Det trenger ikke Ole Martin Eikeland.

Maskiner

Avant med 800-serie
Avant har lansert større og kraftigere minilastere med nesten 50 prosent økt løftekapasitet.

Redskap

Dette koster slitedelene til våronna
Ei såbedharv som er rimelig i innkjøp betyr ikke nødvendigvis at den også har billige slitedeler. Det samme gjelder for kombisåmaskiner.

Test: Isobus

Ikke bare-bare med Isobus
Vi har testet Isobus i 200-hesterne vi omtalte i forrige nummer. I denne effektklassen er Isobus gjerne inkludert, men selv med Isobus som standard er forskjellene mange.

Vedlikehold

Eksaktsnitteren trenger full service
Grunnlaget for ei god slåttonn legger du lenge før graset titter fram. Det starter med riktig vedlikehold av grasutstyret. Her tar vi for oss vedlikeholdet av eksaktsnitteren.

Maskinleieprislista 2019

Oppgang i maskinleieprisene
Etter et moderat fjorår, ser vi nå at snittet for leiekjøringsprisene øker igjen. Prisene på enkelte tjenester, som vegvedlikehold og arbeidskraft, har økt betydelig.

Økonomi

Godt vedlikehold er god økonomi
ROGALAND/GJESDAL: Tarjei Gjesdal driver Gjesdal Maskinstasjon og leverer de fleste tjenester innen grasproduksjon. Godt vedlikehold av maskinparken får det til å gå rundt.

Utdanning

Får mekke moderne motor
Solør VGS og Jessheim VGS har fått hver sin nye Deutz-motor fra Eiksenteret Kløfta. Nå gleder elevene seg til å få skru på mer tidsriktige motorer.

Gardsdrift

Bedre jord med fangvekster
AKERSHUS/NES: Dave Eggum håper fangvekster kan bedre jordstrukturen i den jordpakka romeriksleira.

Økonomi med tårnsilo
ROGALAND/HÅ: Per Inge Undheim er en av flere bønder på Jæren som bygger tårnsilo og kutter ned på bruken av rundballer. Det skal spare ham for tid og penger.

Driver stort og variert
ROGALAND/HÅ: Er allsidig drift riktig med tanke på økonomisk sikkerhet? Eller er det bedre å spesialisere seg? Vi har vært hos Nils Are Hatteland som driver stort med gris, melk, kjøtt og noe sau.

Høy i høyden
ITALIA: I en fjellandsby i Toscana blir vinterfôret sikret med håndkraft og små, gamle maskiner.

I-mek

Skrur møkka i to
Separering av husdyrmøkk blir mer og mer aktuelt, men hva er egentlig en separator? Og hva får du ut av separering?

Bygg

Gapahuk i massivtre
HEDMARK/KONGSVINGER: Erlend Røhnebæk er fascinert av massivtre og er godt fornøyd med sitt nye bufferlager.

Lover og regler

Erstatning for dyr, ikke planter
Tar ulven sauen din, får du erstatning. Men hva skjer når villsvinet graver opp potetåkeren eller hjorten spiser av gras-avlingen?

Bransjefolk

Med Lid og lyst
HORDALAND/KVAM: Lid Jarnindustri feiret syttiårsjubileum i fjor. Det er en historie som har sett produktutviklingen av redskaper gå fra hest og sykkel til 350 hesters traktorer.

Forskning

Forsker på fôring
ROGALAND/KLEPP: Felleskjøpet bygger Europas største forskningsfjøs med 65 melkekyr og rundt 80 ungdyr. Målet er best mulig økonomi med norske kyr og norske råvarer.

Bondejuss

Ikke overse Mattilsynet
Ta dyrevelferden på alvor. Ignorering av Mattilsynets vedtak kan over tid få katastrofale følger.

Messe

Sima 2019
Etter mye hinting i forkant, kunne Case IH endelig vise fram den nye traktorserien Versum. Vi fant også mange andre interessante nyheter fra både redskap- og maskinprodusenter på Sima.

Veteranen

Ford County 654
I januar i år kjøpte Stig Erik Vold fra Elverum en Ford County 654 1968 modell. Mye av traktorens historie er ukjent, men ut ifra utstyret som er påmontert traktoren, ser vi at den har tilbrakt mange av sine 6695 timer i skogen.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS