Bedre Gardsdrift 2/2019 er ute nå

Test av sju traktorer, trøblete fartskrivere, test av snøfreser og utbygging av vanningsanlegg er noe av det vi kan by på i denne utgaven av Bedre Gardsdrift.

Publisert

I Bedre Gardsdrift 2/2019 kan du lese følgende:

Leder

Utakk er verdens lønn
«Enkelte har ikke den minste sympati for brøytemannskapene, som kanskje har sittet hele natta i brøyteriggen.»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter

Småsmart

Fantasifull fôring
MØRE OG OMSDAL/EIDE: Mjølkebonden Erling Arild Bolli har en egen vri på det meste på garden, også på fôringa. Det har spart ham både tid og penger.

Maskiner

Komfort og sikt
JCB lanserer nå serie III teleskoplastere med ny og oppgradert hytte, men vil den finne et marked i Norge?

Årets store traktortest

Årets traktortest er den mest omfattende noensinne, og resultatene fra testen blir publisert over flere utgaver av Bedre Gardsdrift. Første del, testresultatene, ble presentert i forrige nummer. I denne delen kan du lese om hvordan testsjåførene vurderer de praktiske egenskapene til traktorene. I tillegg viser vi hvordan traktorene takler kuldekammeret.

Se video fra testen her

200-hesterne i bruk
Tekniske målinger er vel og bra, men hvordan er traktorene i bruk i det daglige? Vi har prøvekjørt traktorene i timesvis for å undersøke nettopp det.

Sprikende varmeegenskaper
Mens John Deere og Valtra har isfritt synsfelt etter 35 minutter, må du i Deutz-Fahr vente et kvarter lenger for en smal stripe med sikt.

Hengerstatistikken 2018

Dårlig år for tilhengere
2018 ble et dårlig år for de fleste som selger tilhengere. Spesielt de som til vanlig selger mye kornhengere kom bakpå. Andre overrasker positivt.

Trafikkregler

Komplisert høyhastighet
MØRE OG ROMSDAL/FRÆNA: John Vidar Sandblåst investerte i ny traktor og tilhenger for å kjøre lovlig i 50 km/t, men fikk kjøreforbud. Jøran Ræstad fikk godkjent fartskriveren etter en lang og kostbar prosess.

Vedlikehold

Lei av å gjete traktor?
Med hastigheter på opp mot 40–50 km/t er det viktig at styringa på traktoren er presis. Hvis ikke blir det vanskelig å holde traktoren på veien.

Prøvekjørt

Sulten snøfreser
Vi har prøvekjørt den største V-freseren med sideforskyving fra Igland og lar oss imponere. Helt fri for irritasjonsmomenter er den imidlertid ikke. Se video fra prøvekjøringen her.

Traktoråret 2018

Bruktimporten kraftig ned
Bruktimporten stupte i 2018, men de fleste traktorene som importeres er relativt nye.

Gardsdrift

Utbygging av vanningsanlegg
Terskelen for å vanne er mye lavere hvis du har lagt til rette for det. Her får du en rask gjennomgang i utbygging av vanningsanlegg.

Leilendingen
ROGALAND/RANDABERG: Thore Askvik ville drive gard, men fant ingen aktuelle til salgs. Nå leier han driftsbygning, kvote og jord og leverer 300 tonn melk. Maskiner og dyr eier han selv.

Elektronikk

Billig grøftelogg
HORDALAND/BERGEN: Tore Berthelsen har GNSS både som hobby og jobb. Det har resultert i en nyttig app og gode tips til deg som skal logge grøfter.

Redskap

Legger duk alene
Et nytt redskap skal gjøre dukleggingen effektiv og mindre mannskapskrevende.

Ledelse

Suksess med egen nettbutikk
ROGALAND/SOLA: Joar Haga driver med Angus storfe. Via egen nettbutikk selger han selv kjøttet han produser. Og kundene sitter klare ved tastaturet når godbitene legges ut for salg.

Bondejuss

Staten vant, men tapte likevel
Takket være Den europeiske menneskerettskonvensjon slapp to grisebønder å betale overproduksjonsavgift selv om lagmannsretten har slått fast at de har samarbeidet for nært.

#bedregardsdrift

Bedre gardsdrift i sosiale medier

Veteranen

Volvo BM T500
Trond Bolli på Lyngstad på Nordmøre har en av de første Volvo BM T500 som ble levert. Faren hans kjøpte den ny hos Felleskjøpet i Molde. Trond husker at det var stor stas å få hjem vidunderet.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS