Bedre Gardsdrift 1/2019 er ute nå

I denne utgaven finner du årets store traktortest, hvor vi har testet sju powershift-modeller på drøyt 200 hk opp mot hverandre. Vi har også besøkt Webjørn Mjelva, som har satset alt på kornproduksjonen. Fokus på detaljene gjør det mulig å lykkes med korndrift også på Vestlandet.

Publisert

I Bedre Gardsdrift 1/2019 kan du lese følgende:

Leder

Kampen om kjøttet
«Det er ikke lett å være kjøttprodusent i disse dager. Angrepene kommer fra alle kanter. Dyrevernere har lagt næringen for hat.»
Les lederartikkelen her!

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter

Småsmart

Møkkvogn med tipp
ROGALAND/TIME: Melkeprodusent Bjørn Lende får tømt vakuumvogna fullstendig for hver vende takket være hjemmesnekra tipp.

Gardsanalyse

Kornbonden i Romsdalen
MØRE OG ROMSDAL/ÅNDALSNES: Webjørn Mjelva har satset alt på kornproduksjonen. Fokus på detaljene gjør det mulig å lykkes med korndrift også på Vestlandet.

Traktor

Høyt ut fra start
Valtra starter 2019 med nyheter i fleng. A-serien får blant annet ny transmisjon og nytt dashbord, mens N-serien får luftfjæring. I tillegg lanserer de et nytt oppfølgingsprogram.

Etterlyser Zetor-satsing
TRØNDELAG/HITRA: På garden til Jørgen Sørlie kom den første Zetoren i 1967, og tsjekkerne dominerer fortsatt. Han etterlyser en større satsing på Zetor fra importør.

Maskiner

Ny torader fra Grimme
Under Grimme Technica i desember viste tyskerne fram en ny potetopptaker. I likhet med 150-60 har EVO280 tre utskillingsmekanismer for krevende forhold.

Årets store traktortest

Smart elektronikk er nøkkelen
I årets store traktortest har vi testet sju powershift-modeller på drøyt 200 hk opp mot hverandre. Vinnerformularet ligger i detaljene.

Tett mellom gode traktorer
Her får du rangeringen

Effektsjekk før effekttest
Tre av sju traktorer kom med feiljustert effekt fra fabrikken, mens eneste traktor uten ekstraeffekt overrasket positivt.

Powershift eller trinnløs?
Etter grundig prøvekjøring av traktorene spør vi oss om det virkelig er verdt å betale 50 000-100 000 kroner ekstra for trinnløs transmisjon.

Transportetappen
For å teste den praktiske bruken fullt ut har vi lagt inn en obligatorisk landeveistest på 30 kilometer med tilhenger og en totalvekt på 22 tonn.

Gode vibrasjoner
Nytt i år er at traktorene har vært gjennom en vibrasjonstest. Å ha minst mulig vibrasjoner handler ikke bare om komfort, men også om helse.

Komfort på kontoret
Det finnes ikke dårlige hytter blant testtraktorene. Likevel er det store forskjeller, og noen er klart bedre på komfort og praktiske løsninger enn andre.

Innblikk i utsynet
Fordi godt utsyn er viktig både for komfort og sikkerhet, måler vi sikt fra førerplassen både framover og bakover.

Skilles på brukervennlighet
En brukervennlig terminal er avgjørende for om traktoren er enkel i bruk eller ei. Vi testet derfor de beste terminalene for hver traktor. Ikke alle overraskelser var av det positive slaget.

Hydraulikkapasitet
Traktorer i denne effektklassen blir brukt til mye forskjellig, og må håndtere det meste av redskaper. Det krever skikkelig hydraulikkapasitet.

Vedlikehold

Nytt liv til gammel laster
Med nye bolter og fôringer blir en slarkete laster som ny. Forvandlingen kan du godt gjøre selv. Vi viser deg hvordan.

Traktoråret 2018

Snitteffekten nærmer seg 150 hester
For ti år siden var snitteffekten på traktorer i Norge 114 hester. I 2018 var den nye norske gjennomsnittstraktoren på 146 hester.

Gardsdrift

Fortsetter tradisjonen
HORDALAND/LINDÅS: Ivar Kvamme trosser lave slaktepriser og press om stadig større bruk. Han tar gladelig over et sauebruk på 50 dekar.

Bondejuss

Fra nei til ja
Selv om du har fått avslag på en klage, trenger ikke alt håp være ute. Det finnes andre muligheter til å nå fram med saken, selv om det ikke er en enkel oppgave.

Messe

Godt og blandet på Agromek
DANMARK: Det var 127 produktnyheter på Agromek. Vi har plukket ut de mest interessante.

Vi tjuvstarter nyhetsjakta på Sima
24.–28. februar er det klart for landbruksutstilling i Paris, og Sima lover enda flere nyheter og utstillere enn i 2017. Her kommer noen smakebiter fra den offisielle nyhetslista.

Veteranen

Hanomag R 24
Espen Uthus fra Elverum i Hedmark eier en 1958 modell Hanomag R 24. Det var en tidligere eier av småbruket som kjøpte traktoren ny fra A.S. Autoindustri. Traktoren ble brukt både til leiekjøring, i skogen, i elgjakta, og på bruket hvor den står i dag.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS