SeedEye
SeedEye

Väderstad teller frø per kvadratmeter

Med Väderstads nye sensor seed eye, stiller du inn såmengden i antall frø per kvadratmeter i stedet for kilo per dekar.

Publisert

En liten, men revolusjonerende sensor fra Väderstad.

Den nye sensoren fra Väderstad er liten i størrelse, men har stor betydning for brukeren. Nå er det nemlig slutt på dreieprøver og tidkrevende omstlling av maskinen ved skifte av frøsort eller kunde. Via terminalen, som hos Väderstad er en ipad, legger du inn antall frø per kvadratmeter, og så ordner elektronikken resten. Fordelene er mer nøyaktig såing, men ikke minst en tidsbesparende løsning for føreren.

Telleverket består av seks infrarøde stråler. Når såkornet passerer gjennom sensoren brytes lysstrålene og elektronikken registrerer det som et spenningsfall. Ved 250 frø per sekund, har sensorene har en nøyaktighet på ca. 99 prosent med rapsfrø og mellom 88 og 89 prosent med hvete og andre kornvekster. Da vi fikk demonstrert systemet med hvete, ble resultatet 100,001 prosent, det beste som Väderstad noen gang har målt.

– Avviket oppstår hvis et frø bryter to stråler, eller to frø bryter samme stråle akkurat samtidig. Men i praksis utjevnes dette slik at nøyaktigheten blir nesten 100 prosent, forklarer Stark. Uansett er avviket vesentlig mindre enn ved tradisjonelle dreieprover.

I tillegg til enklere innstilling, gir systemet også beskjed dersom utmatinga avviker fra angitt verdi. En Ok utmating vises som en grønn strek, litt avvik gir gult mens stort avvik gir rød strek og akustisk alarm.

Sensoren kan monteres på Spirit og Rapid med luftassistert utmating og E-Control.

Powered by Labrador CMS