slukkegranat
slukkegranat

Slukkegranat redda 200 dyr

To slukkegranater dempet en ulmebrann i siloen til bonde Per-Åke Johansson ved Varberg i Sverige. Det forhindret en storbrann hvor 200 mjølkekyr kunne blitt flammenes rov.

Publisert

Både deltidsbrannmann Conny Jonsson (t.h.) og bonde Per-Åke Johansson var godt fornøyd med effekten av slukkegranaten. Foto: Sveriges radio

Da brannvesenet kom til garden fem minutter etterpå, hadde slukkegranaten dempet røykutviklingen effektivt og brannmennene kunne konsentrere seg om etterslokkinga.

-Jeg var inne og spiste. Da ringte naboene meg og fortalte om en røyksky som sto opp fra siloen og sa at det så ut som en atombombe hadde slått ned. Da jeg klatra opp på stigen og så ned i luka, var siloen røykfylt, forteller Johansson til ATL.

Beredskapsbiler alltid på vegen

Nå var det ikke gardbrukeren sjøl som slengte ned slukkegranatene, men deltidsbrannmannen Conny Jonsson i en såkalt første-innsats-bil (Fip-bil). Flere kommuner i Sverige har en slik velutrusta pickup med kapell kjørende rundt på landsbygda. Disse bilene har blant annet slukkegranater om bord. Fip-bilene med slukkegranatene er et resultat av et samarbeid mellom Lantmannaföreningen og Länsförsäkringer i Halland.

Raskt på pletten

Til alt hell befant Conny seg bare et par kilometer unna garden den aktuelle dagen og var raskt på plass. Faktisk før bonden hadde lagt på telefonen til SOS Alarm.

Både bonde og deltidsbrannmann er godt fornøyd med effekten til slukkegranatene, som raskt kjøler ned og demper brannen.

Vann reddet grovfôret

Per-Åke Johansson har drøyt 450 dyr. Takket være den raske innsatsen var de 200 kyrne, som sto på fjøset branndagen, aldri truet. Graset i den halvfulle siloen ble heller ikke skadet, da brannvesenet brukte vann.

-Hadde jeg gått løs på brannen med pulverapparatet mitt, hadde alt fôret vært ødelagt. Det eneste som ble skadet nå var en el-kabel.

Slik virker slukkegranaten

Slukkegranater gjør mest nytte for seg i et slutta rom, som her i en silo. Granaten er fylt med aerosol (fintforstøvede partikler) i fast form. Når granaten aktiveres, blir innholdet til gass som spres ut og bremser brannforløpet. Temperaturen senkes med flere hundre grader på noen få minutter. Det at granaten raskt kjøler ned og demper brannen er av avgjørende betydning.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS