Trenger du hjelp til såinga?

Da bør du ta en telefon til Ukraina, for der sår de gjerne 5719 dekar i døgnet. I hvert fall når det skal settes verdensrekord.

Publisert

Dermed er Väderstad og Valtras rekord fra i fjor grundig slått. Den nye rekorden er satt med en traktor som er noe større enn Valtras S-serie, nemlig en Challenger MT 865 på temmelig nøyaktig et halvt tusen hestekrefter.

Bak beltetraktoren var det montert ei 18,35 meter brei Horsch såmaskin, som matet ut 74 tonn såfrø og 211 tonn gjødsel på de 24 timene. Det betyr 13 kg frø pr. dekar, og 37 kg prilla kunstgjødsel.

Traktoren kom urørt fra samlebandet, og heller ikke såmaskina var nevneverdig modifisert før rekordforsøket.

De tilsådde åkrene er en del av arealet til Argo-Soyuz, som er et av de største landbruksselskapene i Ukraina. De to jordene som ble tilsådd, er 2,75 til fire kilometer lange. Normale avlinger ligger på 350 til 400 kg pr. dekar, og det er halvannen gang bedre enn gjennomsnittsavlingen i landet. En årsnedbør på rundt 320 millimeter gjør vanntilgangen til en begrensende faktor.

Traktorførerne trengte ikke bry seg om siktelinjer, markører eller den slags. Traktoren har nemlig installert en GPS-basert automatstyring, tilsvarende den vi skrev om i Bedre Gardsdrift nr. 9 2001. Den gangen prøvde vi John Deeres beltetraktor, som styrte seg sjøl mellom vendeteigene. Nå har altså Agco-eide Challenger også fått ei styring som lar føreren lese Donald-pocket halve dagen.Styringa har en nøyaktighet på ned til pluss/minus to centimeter. Dermed utnyttes redskapen maksimalt, og vi kan holde høyere kjørefart, forteller produktsjef Andrew Rabett. Gjennomsnittsfarten var forøvrig rundt 17 km/h, og toppfarten ca. 20 km/h. Det er omtrent to km/h raskere enn den forrige verdensrekorden, hvor de tre som kjørte på skift måtte sikte sjøl.

For å så 5719 dekar behøves 2203 liter diesel. Følgelig drakk de 500 hestene 94 liter i timen. Det tilsvarer 0,38 liter pr. dekar.

Rekorden skal nå inn i Guinnes rekordbok. Flere ansatte ved det nasjonale landbruksuniversitetet, samt det statlige senteret for testing av landbruksmaskiner, fulgte rekordforsøket, og går god for at både målinger og ikke minst det agronomiske resultatet er tilfredsstillende.

Powered by Labrador CMS