Plansiloen - bedre enn sitt rykte?

For 20 år siden ble plansiloene erstattet med tårnsiloer og utstyr for rundballeensilering. Nå har vinden snudd. Plansiloer er igjen akseptert både i det norske og det internasjonale jordbruket.

Publisert

(Fra Bedre Gardsdrift nr. 5/1998)

For dårlig pakking, mye innblanding av jord og mye kassert fôr. Det var årsaken til at mange husdyrprodusenter ønsket plansiloen dit pepper'n gror.

Nå ser det ut til å være en holdningsendring på gang. Mange husdyrprodusenter er møkkalei tårnsiloen. Et stort antall sliter med utette siloer. Andre har siloer som krever store investeringer i teknisk utstyr både under fylling og uttak. At aggressive ensileringsmidler spiser opp dette utstyret relativt raskt gjør ikke saken særlig bedre. Dessuten har bruk av større lessevogner og mer avansert utstyr ute på jordet gjort legging i silo til en flaskehals. Sekssifret investering i høsteutstyr på jordet gir sjølsagt ikke forventet effekt dersom vogna tilbringer mesteparten av tida utenfor silokummen.

Europeisk trend

Mange europeiske bønder har allerede trukket konsekvensen av dette. Tårnsiloene forsvinner og plansiloene overtar. Også interessen for stålsiloer er dalende av samme grunn. Antakelig er dette også årsaken til at enkelte norske bønder har sikret seg billige, bruktimporterte stålsiloer fra England.

Fra eksporthold blir det pekt på at plansiloen aldri fikk sjansen til å vise sin fortreffelighet. Systemet ble praktisert i en periode da innhøstingskapasiteten ute på jordet var for lav. Brukerne klarte aldri å utnytte fordelene. Sein innlegging medførte i tillegg at det ble kvalitetsforringelse på fôret allerede i utgangspunktet. Dessuten ble tråkkinga utført med de letteste og eldste traktoren.

Bruker du en større, moderne traktor med vekt på over fire tonn blir resultatet naturligvis mye bedre.

Relaterte artikler:

- Plansilo krever god planlegging:God planlegging, rask innlegging, ensartet masse, god tetting med plast, stor traktor til pakking og stort uttak i lengderetning, er ingrediensene i å få en god plansilo.

" - River tårnsiloene:I disse dager tar Kalnes Jordbruksskole i bruk et splitter nytt plansiloanlegg. En av skolens tårnsiloer er allerede revet, og de andre vil bli stående ubrukte.

"
Powered by Labrador CMS