JD, NewHolland og Valtra

John Deere er igjen størst. NewHolland holder stand. MF faller, og blir forbigått av både NewHolland og Valtra. Totalmarkedet har gått opp 4,5 prosent.

Publisert

I fjor solgte John Deere dobbelt så mange traktorer i Norge som i 2000. NewHolland holder seg stabilt på samme nivå som de seinere åra, og er tilbake på andreplass. Massey Ferguson sliter, og leverte for første gang på svært mange år under 500 traktorer. Dermed blir MF forbigått av også av Valtra, som forøvrig nylig ble kjøpt opp av MF-eier Agco. Valtra har klatret på registreringsstatistikken hvert år etter fallet da de skilte seg fra Felleskjøpet.

Bak de fire store finner vi CaseIH, stabil like under åtte prosent markedsandel. Totalt handterer disse fem merkene 83 prosent av markedet. De resterende 17 prosentene er til fordeling på omtrent 20 traktormerker.

Størst av disse er McCormick. I fjor kom engelskmannen som en rakett, og statistikken for 2003 viser at salget fremdeles går oppover, om enn noe mer forsiktig. Sluttresultatet for 2003 ble 119 traktorer.

Deretter kommer Fendt, som også øker salget forsiktig. Lamborghini går derimot litt ned, og de tre italienerne Same, Lamborghini og Hürlimann fikk til sammen 108 registrerte traktorer i fjor. Samlet har de gått jevnt nedover siden det gode året 1999, da tallet var 162.

De to andre merkene importert av HCP Norge, nemlig Zetor og Deutz-Fahr, har begge gått som opp og ned de seinere åra. I fjor gikk Zetor opp, og DF ned.

Belarus solgte bare ni traktorer i 2003. I 2002 solgte de over dobbelt så mange, og året før tre ganger så mange.

Av nykommeren Renault ble det registrert fire nye traktorer i fjor. Samme importør leverte 17 JCB Fastrac. Et annet lite merke, Landini, fikk ut 20 traktorer.

Felleskjøpet er Norges største traktorfirma, men fremdeles langt under nivået maskinsamvirket var på med to traktormerker. A-K Maskiner går så vidt forbi Eikmaskin. Valtra følger bare et par prosentpoeng etter. Disse fire tar hver mellom 17 og 24 prosent av markedet. Deretter, med åtte prosent, følger HCP Norge, så vidt over LMB.

For flere detaljer om fjorårets traktorsalg anbefaler vi Bedre Gardsdrift nr. 1/2004. Du kan laste ned bladet her.

"
Powered by Labrador CMS