Dysterjordet andelslandbruk på Ås har måttet utvide arealene i år for å møte den økte etterspørselen.

Andelslandbruket har tatt av

Det er registrert over 50 garder som driver med andelslandbruk i Norge.

Publisert

Etablering av andelslandbruk har skutt fart, melder Landbruks- og matdepartementet. I fjor tok det rett og slett av.

Mer enn bare grønnsaker

Andelslandbruk er et partnerskap mellom bønder og forbrukere, der ansvaret for og fordelene av matproduksjonen deles. Forbrukeren kjøper en andel av gardens produksjon og får sin andel grønnsaker direkte fra jorda og garden tilbake. Produksjonen består ikke bare av grønnsaker, men kan også være andre produkter som egg, honning, kjøtt og mjølkeprodukter.

Tre prinsipper for samarbeid

Andelslandbruket kan være styrt av bonden eller av andelshaverne.

Det er tre hovedprinsipper knyttet til andelslandbruk som produksjons- og omsetningsmodell:

1. Dialog: andelshaverne og bonden/gartneren avgjør i fellesskap hvilke grønnsaker som skal dyrkes og hva som skal være en del av andelslandbruket.

2. Gjennomsiktig økonomi: alle er kjent med kostnadene og hva det koster å produsere maten.

3. Delt risiko: forbrukeren kjøper sin andel av produksjonen. På den måten er de med på å dele risikoen for årsvariasjon i avlinga med bonden, samtidig som de også deler overskuddet.

Det er ikke krav om økologisk dyrking, men alle gardene drives etter økologiske prinsipper, sjøl om ikke alle har Debiosertifisering.

Les mer om andelslandbruk her

Powered by Labrador CMS