Akershus Traktors hovedkontor på Jessheim vil i framtida stå for en del egen import av redskap, i stor grad kjente merkevarer fra Lantmännen-tida. Foto: Håkon Bjerke.
Fornøyde folk etter dagens presentasjon av Akershus Traktors redskapsportefølje framover. Fra venstre: Trond Kjempekjenn, Eikmaskin; Knut Lilleseth, Lilleseth Kjetting AS; Jørgen Tingelstad, SISU produkter; Tom Erik Eie, Akershus Traktor; Wiggo Eriksson og Peter Ehn, begge Holms; Ole Hveem, Akershus Traktor; Anders Skogsberg, FTG Moheda; Per Ivar Hveem, importsjef Akershus Traktor; og Tor Jon Garberg, salgssjef Valtra. Foto: Håkon Bjerke.

Akershus Traktor ikke inn i Eik-kjeden

Akershus traktor skal fortsette som et frittstående selskap med Eik som importør, men blir ikke Eik-senter. Her er dagens avklaringer.

Publisert

Fra høsten av vil du finne følgende produkter hos Akershus Traktor: Valtra traktorer, Fendt høsteutstyr (treskere og grasmaskiner), Westbjørn snøutstyr, Kongskilde, Øverum, Holms, FTG, Sisu, Mepu, Lilleseth, Ålø, Trima, Hardi og Trimble. I tillegg kommer Agrol olje samt Can-Am ATV og det ualmindelig nyttige landbruksredskapet Sea-Doo vannscootere.

Akershus Traktor står sjøl som importør av Westbjørn vinterreskap, Kongskilde/Øverum utstyr for jordarbeiding og såing, Holms utstyr for vegvedlikehold, FTG skogsvogner og Mepu korntørker. Fra FTG vil både premium-merket Moheda bli importert, og også den rimeligere FTG Forest.

Fram til nå har redskaper stått for over 70 millioner kroner av den årlige omsetningen i Akershus Traktor.

Blir Sisu-forhandler

Akershus Traktor får forhandleravtale med Sisu, og får dermed inn merker som Weckman hengere, Farmi flishuggere, Japa vedmaskiner, Fransgård planeringsskjær samt Del Morino grøntvedlikeholdsutstyr. På dette området vil Akershus Traktor være i konkurranse med andre forhandlere. Sisu har ikke som politikk å dele inn sitt forhandlernett med geografisk avgrensede områder, så her er det fri konkurranse.

Lantmännen Maskin har vært Lilleseth kjettings største forhandler, det videreføres nå gjennom Akershus Traktor. Avtalen omfatter kjetting, løfte- og sikringsutstyr samt noe redskap fra Lilleseth.

Uavklart grasutstyr

Det er ikke ferdig avklart hva som skjer med grasutstyret for Akershus Traktor. De har tilgang på Fella-utstyr profilert som Fendt. Etter gårsdagens avsløring om at Danish Agros norske datterselskap kjøper Lena Maskin, er også Fella under eget merkenavn satt i spill, samt også Elho og Gøweil. Slik sett er det nok smart av Akershus Traktor å vere litt avventende, for her kan det komme nye friere på døra.

Det vil være et prioritert mål å ha færrest mulig overlappende produktlinjer, for lettere å kunne rendyrke og ha full konsentrasjon om ett varemerke. Dette er særlig et tema for grasutstyret.

Noe blir som før

Som tidligere vil traktorene fra Valtra være tilgjengelige med fabrikkmonterte Quicke frontlastere. I tillegg vil Akershus traktor kunne tilby frontlastere og reskap fra Ålø/Trima. Samarbeidet med Hardi fortsetter som før. Det gjør også salget av Lantmännens eget oljemerke Agrol (som ikke har noe med det norske fordelsprogrammet og kredittkortet Agrol).

På GPS blir Akershus Traktor forhandler av Trimble, som blir importert av Dataväxt. Du kan også få fabrikkmontert Trimble GPS-utstyr på Valtra.

Fremdeles heleid av Lantmännen

Lantmännen Maskin AB fortsetter som 100 prosent eier av Akershus Traktor, som med sine 10 avdelinger går inn som forhandler for Eikmaskin på traktorer og høstemaskiner. Imidlertid skal ikke Akershus traktor profileres som Eik-senter, og selskapet vil sjøl stå for importen av flere av redskapsmerkene.

Lantmännens eierskap viser også igjen på reservedelsforsyninga. Fremdeles vil Lantmännen i Malmø stå for forsyningene av reservedeler til Akershus Traktor.

Klarer de å holde tresker-andelen?

En utfordring blir å beholde posisjonen på treskermarkedet. Claas har vært et dominerende merke på det norske treskermarkedet, og et stort flertall av Claas-treskerne er solgt gjennom Akershus Traktor. Hvordan dette kan følges opp med Fendt-lakkerte treskere gjenstår å se.

Sortimentet tilgjengelig for private Valtra-forhandlere

For å sikre tilstrekkelig dekning med Valtra i hele landet, vil det være fem-seks private Valtra-forhandlere utenom Eik-kjeden og Akershus Traktor. Disse vil få tilbud om å forhandle redskapsporteføljen fra Akershus Traktor, men det vil ikke være noen tvang.

Store på ATV

Akershus Traktor fortsetter som forhandler av BRPs produkter, der Can-Am ATV er det viktigste. Avdelingen på Jessheim er BRPs største forhandler med over 20 millioner i tilknyttet omsetning, og der er et eget BRP-verksted med tre mann som skrur ATV og tilsvarende på heltid, adskilt fra traktorverkstedet. Med på lasset følger også litt reindyrka leketøy i form av Sea-Doo vannscootere.

Noe går ut

Foruten det åpenbare bortfallet av Claas traktorer, treskere og redskaper, vil også enkelte andre produkter forsvinne fra produktkatalogen til Akershus Traktor. Eksempelvis vil Kongskilde såbedsharver erstatte finske Multiva.

Akershus Traktor ble etablert i 1988, og har i dag hovedkontor på Jessheim. Selskapet er av Norges største forhandlere av landbruksutstyr.

Akershus traktor har 10 avdelinger  i Troms, Verdal, Fosen, Stjørdal, Klett, Vinstra, Hamar, Hønefoss, Mjøndalen og Jessheim, og dekker i tillegg Møre og Romsdal. Selskapet har 120 medarbeidere hvorav 70 på ettermarked (verksted og deler), og i tillegg 25 servicespesialister.

Akershus Traktor er heleid av det svenske felleskjøpet Lantmännen Maskin. 

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS