Når er jorda laglig?

New Holland T6 180 Dynamic Command i bruk i våronna.

Våronna nærmer seg for mange og noen er allerede i gang. Men er du for tidlig utpå, kan det bli både dyre og langvarige pakkeskader i jorda.

Publisert

Gjentatte overfarter med ulike maskiner pakker jorda i en eller annen grad uansett hva vi gjør. Vi bør likevel forsøke å holde jordpakkinga på et absolutt minimum.

Konsekvensene av jordpakking kan være alvorlige, og selv en lett traktor som har breie dekk lager pakkeskader hvis ikke jorda er laglig. Lagelig jord har best bæreevne og er mindre mottakelig for pakkeskader enn råere jord.

Jorda skal smuldre

For å finne ut om jorda er laglig må vi ut på jordet. Klarer du å lage en jordklump som du kan forme med fingrene, er ikke jorda laglig. Hvis jordklumpen smuldrer opp så fort du klemmer på den, er jorda laglig.

Husk å se litt forskjellige plasser på jordet. Selv om jorda ser tørr ut midt på jordet, kan der være for tidlig å kjøre på jorda som ligger mot skogkanter og i råere områder.

Spa i jorda

Det kan også lønne seg å grave litt i bakken med en spade. Selv om jorda ser tørr ut på toppen, kan det være stor forskjell når vi går dypere. Denne jorda er ofte noe råere, men den skal ikke være klinete.

Det er et godt tegn hvis jorda du har spadd opp blir grå eller lys etter kort tid. Er jorda klinete, kan det være en ide å vente en dag med våronnstart.

Powered by Labrador CMS