Traktorstatistikken: Koronaen begynner å vise seg

Vi kan begynne å se konturene av koronakrisen i traktormarkedet. Agco-merkene faller over 35 prosent.

Publisert

Traktorsalget faller stort for andre måned på rad. I mars, koronavirusets første måned her til lands, falt salget med 31 prosent kontra mars i 2019. I april fortsetter fallet, ned 22 prosent i forhold til april 2019. Til sammen ligger registreringsstatistikken nå 22 prosent under fjoråret, eller 251 traktorer.

John Deere topper fortsatt tabellen, men det er nok liten trøst da de har 81 færre registreringer enn på samme tid i fjor. Det er en nedgang på 30 prosent. En liten trøst kan det dog være at de øker forspranget de har til Valtra fra 6 til 26 enheter.

For også Valtra er i fritt fall. Sammen med AGCO-kollegaene i MF, faller de 194 traktorer sammenlignet med i fjor. Det er foreløpig de to merkene med de største tapene så langt på årets traktorstatistikk. Slenger du på Fendts 20 i minus har AGCO-merkene falt med 35 prosent. Mer enn hver tredje AGCO-traktor er borte!

Så kommer vi til femteplassen, og her ser det fortsatt litt lysere ut. New Holland øker, deretter Claas og så Case IH. De to CNH-merkene øker med 33 prosent. Nykommeren, Solis, har fått en grei start med åtte registreringer. De slår både Zetor og JCB.

Om alle disse negative tallene skyldes koronaen direkte eller ikke, er det ingen fasit på. En annen grunn kan være en svak norsk krone, men også den springer delvis ut av koronaviruset. Registreringsstatistikken ligger som regel en måned eller to bak alt annet, så at tallene vil falle ytterligere i mai og utover er ikke utenkelig.

Powered by Labrador CMS