Pöttinger vil presse

Med en rotor som løfter graset inn i kammeret, håper Pöttinger på høyere kapasitet og mindre blokkering enn konkurrentene.

Publisert

Rundballepressa Impress er utviklet av Pöttinger og blir tilgjengelig både med fast og variabelt kammer, med eller uten pakker.

Det mest særegne med Impress, er at materotoren går motsatt vei enn på presser flest. Det vil si at graset løftes opp og inn i kammeret. Dette er samme løsning som Göweil nå går for, og som ga dem sølvakset på Agroteknikk. Om Pöttinger og Göweil har sett hverandre i kortene når de utviklet pressene er uvisst, men det er interessant at de to østerrikske konkurrentene velger samme type innmating på sine nyeste maskiner.

Pöttinger har flere argumenter for å løfte graset. For det første skal løsningen gi jevnere innmating, spesielt der det er mye gras eller ujevne strenger. Ved innføringen til ballekammeret mates graset inn tangesialt, slik tau rulles inn på en snelle. Det i sin tur gir en jevnere mating av kammeret og mindre behov for pendling i grasstrengen ved pressing.

Pöttinger gjør også et stort nummer av at kutteaggregatet har sitt utgangspunkt i lessevognene. Inntil 32 kniver med individuell sikring skal gi samme kuttekvalitet som lessevognene, hevder Pöttinger. Knivene er dessuten vendbare og skal fungere like godt i bløtt gras som tørr halm. Ved sliping eller skifte av kniver svinges hele knivbjelken ut på siden av pressa.

Mange fastkammerpresser har problemer i halm ved bestemte fuktighetsforhold, med det resultat at halmen ikke roterer i kammeret. Dette løses normalt ved at ulikt ekstrautstyr monteres i kammeret, enten for å redusere friksjonen mot kammerveggen og/eller øke friksjonen mellom materiale og ruller. Pöttinger mener de har løst dette problemet ved å kombinere to agressive imnnmaterruller tangesiell mating av kammeret.

Impress vil bli tilgjengelig i to utsyrsnivåer, en enkel med direkte betjening av hydraulikkfunksjonene (Master), og en avansert (PowerControl) som har Isobus-betjening. Maksimal hjuldimensjon både for singel- og kombipresse er 500/60-22,5. Pickupen har en bredde på 2,5 meter og har fem tinderekker.

Produktsjef Karl Birger Solhaug i A-K maskiner synes Impress har et spennende konsept, men sier til Bedre Gardsdrift at pressa ikke blir klar for salg før i 2017. Derfor har de heller ikke vurdert om den skal tas inn i landet. I så fall vil den konkurrere med pressene fra New Holland og Case IH.

Powered by Labrador CMS