Tre generasjoner Øgreid. Fra Venstre: Anniken, John Magne, Magne, John Inge og Bjørg.

4o år og tre generasjoner i Ålgård Landbrukssenter

Ålgård Landbrukssenter har rundet 40 år, men takket være korona foregår markeringen i roligere former enn driverne kunne ønsket seg.

Publisert

– Her skulle vi hatt åpne dører og invitert kunder og samarbeidspartnere inn, men det går jo ikke, sier Anniken Øgreid, med den samme resignasjonen vi alle føler på om dagen.

Sammen med mannen John Inge driver hun Ålgård Landbrukssenter i Rogaland. Men om korona legger en demper på feiringen, har det ikke lagt noen videre demper på året som har gått. Tvert i mot har landbrukssenteret kastet seg ut i en fornying.

Starten

Det var i desember 1980 at dørene til Ålgård Landbrukssenter åpnet for første gang. Selskapet ble startet av Bjørg og Magne Øgreid. Mye av den sterke posisjonen som landbrukssenteret har fått på Jæren, skyldes disse to. De sørget blant annet for at firmaet ble en del av A-K-kjeden i 1997.

Et par år senere kom sønnen John Inge inn i drifta, og da det senere var tid for å gi staffetpinnen videre, var det naturlig at det ble John Inge og kona Anniken Øgreid som tok over. De har bygd videre på bedriften, og i sommer overrasket de mange da de valgte å si opp forhandleravtale med A-K maskiner.

– A-K maskiner har hatt stor betydning for at vi står der vi står i dag. Sammen med dem klarte vi å bygge opp Ålgård Landbrukssenter til å bli den største forhandleren i A-K-kjeden. Nå mener vi at tiden er inne for å tre ut av kjeden og stå på egne ben, sier Anniken.

Fra kjedeforhandler til uavhengig

Hun påpeker at jubileumsåret har vært av det mer spesielle slaget, både på grunn av alle utfordringer som pandemien har brakt med seg, men også på grunn av de endringene de nå går inn i. Selv om det å bryte med en kjede etter så mange år kan oppfattes som en risikabel manøver, spesielt i en tid med generelt mye usikkerhet, mener hun at de har full støtte fra de ansatte.

– Våre ansatte er 100 prosent med på den satsningen vi nå gjør ved å bygge en posisjon som en uavhengig forhandler og uten kjedetilknytning. Dette prosjektet er utfordrende, men det har samtidig store muligheter. Den bekreftelsen og tilliten de ansatte har vist oss den siste tiden er vi ydmyke for. Vi er meget stolte av gjengen vår, sier hun.

Forandringer i vente

En av endringene er at de, som tidligere omtalt, nå blir importør av lettere anleggsmaskiner fra New Holland, men Anniken varsler også flere forandringer. Noen er mer nært forestående, andre ligger lenger fram i tid. Likevel ligger konseptet om å være en samarbeidspartner med bonden fast.

– De fleste av våre samarbeidspartnere blir med oss videre. Vi skal selvfølgelig fortsette med salg av traktorer og redskaper, og vareutvalget i butikken blir også tilnærmet likt som nå. Bonden vil fortsette å være vår primærkunde. I tillegg skal vi videreutvikle samarbeidet vi har med kommuner, entreprenører og privatkunder, sier hun.

For å markere at de nå blir frittstående forhandler blir det både ny logo og ny nettside.

– Vi har børstet støv av den gamle logoen til Ålgård Landbrukssenter, noe som ble meget godt mottatt hos svigermor og svigerfar

Ser framover

I sommer startet også tredje generasjon i bedriften. Da begynte John Magne, sønnen til Anniken og John Inge og oppkalt etter både far og farfar, som selger. Hadde det vært opp til ham, hadde han begynt for lenge siden, så lysten til å være en del av familiebedriften er helt klart til stede.

– Det er selvsagt hyggelig med tanke på framtiden, sier Anniken.

De planlegger nå for et aktivt 2021.

– Da får vi ta igjen alt det tapte, med feiring og kundetreff som vi ikke har kunnet gjennomføre i 2020. Som de fleste gleder vi oss til å kunne treffe kunder og samarbeidspartnere igjen, sier hun.

Powered by Labrador CMS