A-K maskiner, ikke lenger åpen for alle.

A-K maskiner er konkurs

CNHi avslutter samarbeidet med A-K maskiner. Sistnevnte melder derfor oppbud.

Publisert

Bedre Gardsdrift har foreløpig ikke lykkes å få en uttalelse fra CNHi. Erik Grefberg har gitt beskjed om at han ikke kan kommentere konkursen utover det som kommer fram i pressemeldingen vi gjengir fra nedenfor.

Som tidligere omtalt har A-K maskiner vært i forhandling med CNHi siden sensommeren 2021, uten å ha klart å lande en avtale. Nå er det altså avgjort at CNHi ikke lenger ønsker samarbeid med A-K maskiner.

Ikke grunnlag for videre drift

Avtalen med CNHi utgjorde en så vesentlig del av A-K maskiners inntektsgrunnlag, at det ikke er grunnlag for videre drift når avtalen faller bort, heter det i pressemeldingen vi nettopp har mottatt. I Brønnøysundregisteret er A-K maskiner konkursbo blitt registrert 9. juni.

Erik Grefberg, tidligere administrerende direktør, A-K maskiner

- Dette er en utrolig tung dag. Alle ansatte og styret i A-K har jobbet hardt og uavbrutt de siste årene for å forbedre bedriftens resultater, og det har vi lykkes med. Det gjør det ekstra tungt at vi må gå til dette skrittet nå. Vi er veldig lei oss for at de ansatte nå går en usikker tid i møte, sier Erik Grefberg, administrerende direktør i A-K maskiner.

Konkursen vil ramme rundt 200 ansatte. Resten av maskinbransjen som har klaget over manglende arbeidskraft har nå en gyllen mulighet til å finne nye medarbeidere.

Tar det videre i retten

Grefberg kom inn i A-K maskiner som ryddegutt i 2016, men endte med å bli den som måtte satte strek for det tradisjonsrike firmaet. Grefberg legger skylden på CNH og de frittstående A-K forhandlerne, som han mener har gått bak ryggen for å overta distribusjonen.

- Disse illojale handlingene er hovedårsaken til at vi har havnet i denne situasjonen. Vi kommer til å fortsette å forfølge dem rettslig, og søksmålene vil føres videre av eierne, sier Grefberg i pressemeldingen.

A-K maskiner krever erstatning og forbud mot konkurrerende virksomhet.

Oppdatert 22. juni: CNHi avviser alle påstander om illojalitet.

Bertel O Steen Agro

A-K maskiner har vært et datterselskap av Bertel O Steen. Samtidig har A-K maskiner hatt sine egne datterselskap: A-K Westreng maskin, Traktorhuset samt de nystartede selskapene Bertel O Steen Agro og Agrokompaniet.

De to sistnevnte omtalte vi i februar. Den gang var begge oppført som datterselskaper av A-K maskiner AS. Nå er det kun Agrokompaniet som står oppført som dette. Bertel O Steen Agro har siden blitt flyttet ut som et eget AS direkte under moderselskapet Bertel O Steen Holding ifølge opplysninger tilgjengelig på Proff.no

Hva nå?

Hva som skjer videre for CNH, New Holland og Case IH i Norge er vi ikke kjent med ennå. Heller ikke hva som vil skje med andre merkevarer som Amazone.

Bedre Gardsdrift har forsøkt å komme flere av de berørte i tale, men har foreløpig ikke lykkes.

Saken oppdateres!

Powered by Labrador CMS