Jan Erling Yri (bak) og Jonas Ryen (foran) med ett av produktene Ryen nå får ansvaret for.

Akershus Traktor ansetter ny redskapssjef til Pöttinger og Sulky

Når Jonas Ryen går fra A-K maskiner til Akershus Traktor på nyåret, får han ansvaret for Pöttinger jordarbeiding samt gjødselspredere fra nyervervede Sulky.

Publisert

Akershus Traktor har til nå manglet kunstgjødselspredere i sortimentet, men i november tok de over som importør av gjødselspredere fra franske Sulky. Sulky er ikke av de mest kjente merkene i Norge selv om de har vært på markedet her i 15 år. Nå er det BRI-eide Akershus Traktor som skal prøve å løfte merket etter at de tar over for HCP-ringen som har vært importør siden 2018. Tidligere har Sulky også vært hos Lena Maskin.

Ny produktsjef

Den som skal få ansvaret for å bygge merkevaren er altså Jonas Ryen. Han kommer fra en tilsvarende stilling i A-K maskiner, hvor han siden januar 2018 har hatt ansvaret for Amazone og presisjonsjordbruk. Det siste året har han også arbeidet med hengere fra Pronar, som A-K maskiner tok over fra HCP i fjor.

Les også: Inn med Pronar, ut med Bala Agri

Før han startet i A-K jobbet Ryen som konstruktør hos Byberg på Klepp, en stilling han gikk til etter han var ferdig utdannet fra Blæstad. Nå blir det altså Sulky som vil ta opp mye av arbeidsdagen.

– Sulky er en av de største produsentene av gjødselspredere i Europa. Selv om de i dag ikke er så godt kjent i det norske markedet skal vi gjennom posisjonen til Akershus Traktor kunne klare å bite fra oss mot de etablerte merkene. Kunstgjødselsprederne fra Sulky kan tilfredsstille alle krav til den moderne bonde og entreprenør når det gjelder presisjonslandbruk, og de første sprederne er allerede solgt, sier Jan Erling Yri, importsjef i Akershus Traktor.

Fra de enkle til de avanserte

Sprederne har endret farge til en noe mørkere blå med grått lokk og deksler.

Sulky leverer alt fra enkle trepunktsmonterte modeller til mer avanserte slepemodeller. Går vi et par hakk opp fra de enkleste sprederne har du mulighet for veieceller, seksjonskontroll, automatisk start/stopp og Isobus. På Isobus-modellen kan du spre med variabel tildeling. Flere av sprederne er også kompatible med nitrogensensor. Spredebredden på trepunktsmodellene går 9-50 m.

Sulky er sertifisert hos AEF. Det vil si at hvis du allerede betaler lisens på en eksisterende terminal i traktoren får du også tilgang til alle funksjonen på sprederen, selv om terminalen er fra en annen produsent. Sulky leverer også komplette systemer. Dermed går sprederne på de aller fleste traktorer.

På noen av de slepte modellene kan du kjøre både kalk og gjødsel ved å bytte ut spredeskivene eller montere spredebom. Det gjelder både for mekaniske- og hydraulisk drevne spredere. I 2019 innførte de også sju års garanti mot rust på sprederne.

Også jordarbeiding

Men Ryen skal ikke jobbe kun med Sulky. Han får også ansvaret for jordbearbeidingsredskaper fra Pöttinger.

– Akershus Traktor skal løfte seg ytterligere på salg av redskap, og Jonas er hentet inn for å styrke jordarbeidingsbiten, forteller Yri.

Endringen medfører at Hans Kristian Høstad, som i dag er produktsjef, vil få ansvaret for graslinjen til Pöttinger. Med dette blir ansvaret fordelt mellom ham og Ryen, selv om de to naturlig nok vil samarbeide tett i det daglige.

– På denne måten styrker vi satsningen på Pöttinger-produktene for å løfte salget totalt sett. Spesielt viktig blir dette ettersom vi ser økt interesse for rundballepressene, men også den luftassisterte såmaskinen fra Pöttinger, sier Yri.

Powered by Labrador CMS