løvetanngummi
løvetanngummi

Løvetann blir til bildekk

Continental tester nå ut vinterdekk som forhåpentligvis skal bite seg fast til underlaget. Gummien er nemlig laget av løvetann.

Publisert

Den tyske dekkprodusenten Continental har brukt flere år på å utvikle en gummi basert på løvetann. I første omgang er det vinterdekket Continental WinterContact TS 850 P som er laget i en spesiell løvetannversjon. Nå i vinter er dekkene under prøvekjøring i nord-svenske Arvidsjaur. Til sommeren skal løvetanngummien testes på Continentals testbane ved Hannover. Det nye råstoffet har fått navnet Taraxagum, (med "g"), etter løvetannplantens vitenskapelige navn taraxacum (med "c").

Mer miljøvennligTradisjonell naturgummi er laget av sevje fra gummitrær, som vokser i tropiske strøk. Plantasjene av gummitrær kan utgjøre en stor belastning for miljøet. Dyrkinga er svært avhengig av værforholdene, og prisene på naturgummi svinger voldsomt på de internasjonale råvarebørsene. Løvetann kan dyrkes i langt mer karrige strøk, i nærheten av Continentals fabrikker i Europa. Løvetanna til forsøksdekkene er dyrket i Russland.

Logoen viser tydelig råstoffets opprinnelse

- Etter flere år med intensivt utviklingsarbeid sammen med Fraunhofter Instituttet i Aachen, er vi glade for at vi nå kan teste de første løvetanndekkene på veien. Dermed er vi et viktig skritt nærmere vårt mål om å gjøre dekkproduksjon mer bærekraftig og mindre avhengig av tradisjonelle råvarer. Utviklingsprosessen av Taraxagum har vært veldig lovende så langt, og nå forsetter vi industrialiseringsprosessen sammen med våre partnere. Vi føler oss sikre på at vi vil nå våre resultatmål sier Nikolai Setzer, styremedlem i Continental i en pressemelding. I løpet av fem år håper Continental at dekkene kommer i serieproduksjon. Når vi eventuelt kan finne det beryktede ugraset i traktordekk er uvisst. Continental solgte for noen år siden sin produksjon av landbruksdekk til det tsjekkiske selskapet Mitas.

Heretter kan gummiråstoff dyrkes der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Foto: Colourbox.

Powered by Labrador CMS