Väderstad Spirit
Väderstad Spirit

Väderstad Spirit Nordic i drift i Norge

I fjor lanserte Väderstad sin Nordic-versjon av såmaskinen Spirit. Et enklere og lettere gjødselaggregat reduserer trekkraftbehovet.

Publisert

Felleskjøpet har levert to Spirit Nordic-maskiner så langt. Den ene maskinen går ved Kløfta mens den andre går hos Mikkel Snarud ved Hamar. Mikkel har sådd rundt 1300 dekar hittil med sin 600C-maskin og han er svært fornøyd med nyinvesteringen. -Den har stor kapasitet, flyter godt på både våt og knusktørr jord, og er overraskende lett å dra sier Mikkel, som har hatt to Väderstad Rapid-maskiner tidligere. Den nye maskinen drar også opp mindre stein til overflata enn Rapidene gjorde.

De tidligere Spirit-maskinene har en kraftig skålharvseksjon i framkant, tilsvarende en Väderstad Carrier. Skålene er da skråstilte for å løfte og bearbeide jorda. Mikkel Snarud kjører ei kraftig skålharv før såing, delvis for å molde ned husdyrgjødsel, og da har han ikke behov for ei tilsvarende skålharv på såmaskinen.

Nordic-versjonen av Väderstad Spirit har en crossboard sloddeplanke lengst fram, deretter følger gjødsellabbene med 25 centimeters avstand, mellom annenhver sålabb. Gjødsellabbene har plane, skjærende tallerkner som er bare svakt skråstilt. Dette gjør at maskinen er forholdsvis lett å dra. Til tross for 6 meters arbeidsbredde håndteres maskinen greit av en John Deere 6830 med 145 hestekrefter.

Hver sålabb har to skjærende skåler i framkant, og en gummiert trykkvalse i bakkant. Alle labbseksjonene går med et konstant hydraulisk press ned mot bakken slik at de følger ujevnheter på jordoverflata. Gjødsel- og kornkassa rommer til sammen omkring 6 storsekker. Litt avhengig av doseringen rekker det til 55-60 dekar mellom hver fylling.

Powered by Labrador CMS