Lassbærer

Trevirke kan bli til kraftfôr

Drøvtyggernes mager har evnen til å spalte og fordøye cellulose. Glommen Skogeierforening vil nå produsere dyrefôr av trevirke.

Publisert

Under 2. verdenskrig var det vanlig å fôre kyrne med papiravfall og cellulose fra industrien. Cellulosen hadde konsistens som grovt papir, og ble levert i bunter av kvadratmeterstore flak. Celluloseflakene, som gikk under navn som "Terbovenlefser", ble lagt i bløt i vann og blandet med litt melasse. I nyere tid er det også gjort forsøk med å fôre kyr med både avispapir og lange datalister.

Ny industri?Etter at flere cellulose- og papirfabrikker har blitt nedlagt i Norge de siste åra har skogeierforeningene jobbet for å finne nye anvendelsesområder for massevirke. På Elverum har Glommen Skogeierforening sammen med bl.a. Felleskjøpet utviklet en teknologi for å produsere dyrefôr av trevirke. Prosessen er patentsøkt, og produksjonen skal testes i en fabrikk i Storbritannia neste år. Hvis det går som Glommen håper, så kan en fabrikk bli etablert på Østlandet i løpet av 2017 / 2018. Dette skriver avisen Østlendingen.

Du kan lese mer om prosjektet på Glommens hjemmesider her:

"

For 70-80 år siden var det en sætervoll her, der kyrne gikk og beitet. Etter at sæterdrifta ble nedlagt grodde vollen igjen med skog av heller dårlig kvalitet. De fleste trærne er krokete, råtne eller har for mye kvist. Nå kan kanskje arealet produsere dyrefôr igjen, via en industriell prosess.

Powered by Labrador CMS