Skøytesliping kan du ordne selv.

Få skarpe skøyter med båndsliper

Sløve skøyter er vanskelige å gå på. Beina farer i alle retninger, nesten som i tegnefilmen Bambi på glattisen. Med en båndsliper får du enkelt kvesset skøytene igjen!

Publisert

En større båndsliper av sveiseverkstedtype er det beste verktøyet. Da er det bare å holde skøyta oppreist og presse den forsiktig ned på den plane slipeflata. 

Men pass på, ikke press hardt. Hvis det begynner å gnistre, vil stålet bli blått. Puss heller flere ganger, og prøv deg fram litt og litt.

Tresløydmaskin

En mindre slipemaskin, slik snekkerne bruker, fungerer også overraskende bra. Får du ikke satt fast maskinen opp-ned på et bord, fester du skøyta oppned i skruestikka, så presser du slipemaskinen ned på skøyta.

Vær nøye på å holde skøyta loddrett og så parallelt med slipemaskinen som mulig. Prøv deg fram litt forsiktig og studer skøyta for hvert drag. De ripene som slipepapiret lager, skal gå bakover langs hele skøyta. På denne måten blir skøyta like skarp på begge sider.

Slip bare på langs

Hele eggen skal ha langsgående riper etter slipepapiret.
Slip bakover så parallelt med eggen som mulig.

Slipepapiret skal gå samme veien som isen gjør, altså fra tuppen av skøyta og bakover. Ishockeyskøyter og danseskøyter har en buet form, så her må du legge an sliperen foran på skøyta og bikke den gradvis bakover. Lengdeløpsskøyter er mer som en linjal, der prøver du bare å pusse så plant som mulig bakover.

Skøyta må ikke bikkes sideveis, kantene på skjæret skal være så vinkelrette som mulig. Studer skjæret i godt lys, pass på at du får slipt hele flata så det ikke står igjen noen slitte og sløve områder.

Ikke perfekt, men ...

De som sliper skøyter med ordentlig maskin grøsser trolig av denne framgangsmåten. Skjærene får ikke riktig profil av båndsliperen. Egentlig skal det være en dypere fure på midten langs hele skjæret, slik at kantene blir spissere. 

Derfor vil det lønne seg å slipe skøytene på en ordentlig maskin i en sportsforretning eller ishall en gang i blant. Men båndsliperen fungerer uansett mye bedre enn ingenting.

God fornøyelse!

Powered by Labrador CMS