nh eima utsikt
nh eima utsikt

Traktorkrise i Italia

2014 ble det verste året i italiensk landbruksmekanisering etter krigen. De siste ti årene har antallet nye traktorer, treskere og likende falt med 43 prosent. For 2014 ble traktorfallet nesten 14 prosent.

Publisert

Utsiktene for italienske produsenter av landbruksmaskiner er dårlige. Aldri har det vært så langt mellom kundne som nå.

Den italienske organisasjonen FederUnacoma, som organiserer landbruksmaskin-bransjen, er oppgitt. – Varigheten av den økonomiske krisen, dårlig tilgang på kapital og kreditt samt usikre utsikter for landbruket er nedslående, sier organisasjonens president Massimo Goldoni. Han er særlig oppgitt over italienske myndigheters gjennomgripende tafatthet.

Tiltak utsatt for ørtende gang

– De få planlagte tiltakene som kunne gitt insentiver til å få skiftet ut foreldede maskiner er gang på gang blitt utsatt av regjeringen. Situasjonen er svært kritisk, men nasjonen ser ikke ut til å forstå behovet for å reagere innen rimelig tid, konstaterer Goldoni.

Minus 2570 traktorer

Det italienske markedet for traktorer endte i 2014 på 16 130 enheter, ned fra 18 700 i 2013. Antallet nye treskere er ned fra 443 til 325. Transportere, for bruk i bratt lende, har gått fra 945 til 908 maskiner.

Uheldig også for Norge

Tilbakegangen er dobbelt negativ i Italia, da det innenlandske markedet tar unna mye av landets store produksjon av landbruksmaskiner. Dårlig stemning i det nasjonale markedet vil naturlig nok også smitte over på produsentene. Landbruksmaskinfirmaer med produksjon og/eller morselskap i Italia er også viktige leverandører til det norske markedet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS