lam i badekar
lam i badekar

Lam tar inn på hotell

Bremanger Sau og Geit har med hell testa ut et lammehotell hvor kopplamma kan slappe av og ete seg opp.

Publisert

God stemning i oppholdsrommet på lammehotellet. Foto: Åse Leirgulen

I alt 81 kopplam fra seks ulike besetninger var innom hotell i løpet av de to månedene hotellet holdt åpent, fra 20. april til 29. juni, melder Fylkesnytt fra Sogn og Fjordane.

Mer plass og mat for de der hjemme

Hver «hotellgjest» hadde sin egen hotelljournal og hvert lam betalte i gjennomsnitt 771 kroner for oppholdet. Til gjengjeld økte lammet vekta si og hadde en bedre slaktekvalitet. Som et resultat av at de minste lamma dro på hotellferie, fikk de andre lamma i kullet mer mat og ble dermed større og raskere slaktemodne. Bonden fikk på sin side frigjort tid i den travle lammesesongen og det ble bedre plass i fjøset.

Må kunne stå på egne bein for å slippe inn

Ideen om felles kopplamoppdrett dukka opp på et møte hvor 30 sauebønder i Bremanger så videoen «Helse og velferd i lamminga» sammen med Mattilsynet. Spørsmålet "Hvordan få opp vekta på trilling- og firlinglam" ga søtet til lammehotellet.

Erfaringene fra sist år er så gode, at hotellet slår opp dørene i år også. Ett av kravene for å slippe inn på hotellet, er at lamma får en god start hjemme og de må kunne suge på smokk og være fire til sju dager ved flytting. En annen suksessfaktor er at hotellet har en god røkter, som har god dialog med Mattilsynet for å få til gode løsninger.

Les om flere erfaringer fra lammehotellet her

"
Powered by Labrador CMS