Batteri
Batteri

Batteri i fôret – 16 storfe døde

Ei ku og 15 kalver er døde av blyforgiftning etter at et traktorbatteri havna i fôrblanderen til en gardbruker i Mjøs-området, melder Mattilsynet.

Publisert

Batterirester fulgte med fôret ned i kumagen.

Bonden oppdaga sjøl uhellet da han fant plastrester fra batteriet i fôret til mjølkekyrne. Ut over i uka ble dyr sjuke av blyforgiftning og døde. Til nå er ei ku og 15 kalver døde eller avlivet.

Full mjølkestopp

-Dette er en alvorlig sak sett fra et dyrevelferdsperspektiv. Vi arbeider nå med å finne ut hva som har skjedd. Mattilsynet følger nå med på helsetilstanden og dyrevelferden i resten av besetninga, sier avdelingssjef Bente Fauske i Mattilsynet. Inntil videre er all mjølkeleveranse fra garden stansa og ingen dyr blir levert til slakteriet.

Ingen unormalt høye blyverdier

Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet bistår med faglig kompetanse for å vurdere helserisikoen som grunnlag for Mattilsynets handtering av saken.

Bonden varslet sjøl Tine, hvor han samme uke hadde levert i underkant av 6000 liter mjølk til meieriet i Brumunddal. All produksjon av meierivarer ble sporet opp, sperret for distribusjon og analysert. Analysene viste at ingen av produktene inneholdt bly over grenseverdien.

Powered by Labrador CMS