Kalv omgitt av kuer
Kalver som får gå sammen med kua halve døgnet, vokser raskere

Halv omsorg er best

Å ta kalven fra mora like etter fødselen er ikke å anbefale. Dersom kalven får gå med mora halve døgnet den første tida, blir overgangen til alenelivet mindre brutal og kalven legger på seg raskere.

Publisert

Det er noe av konklusjonen i doktorgradsarbeidet til Julie Føske Johnsen, stipendiat ved Veterinærinstituttet og NMBU, som forskning.no gjengir.

Johnsen foreslår at mor og barn kan være sammen om natta og atskilt om dagen. På dagtid lærer kalven nemlig å spise annet enn mjølk og vil derfor vokse raskere.

Alenetid bra for kalven

Mann kikker inn på to kalver i en binge.
Ved å la kalven gå uten mora på dagtid, blir den sosialisert og lærer å spise annet enn mjølk.

Hovedpoenget til Johnsen er at kalvene bør få mer tid sammen med mora. Det verste for kalven er om den mister både mora og mjølka samme dagen. Studien hennes viser at kalven har det bedre etter atskillelsen hvis den har vært med mora bare halve døgnet i stedet for døgnet rundt.

– Vi så at de reagerte mindre når de skulle skilles for godt. Kalvene legger også bedre på seg i tida etter at de mister mora enn det kalvene som går sammen med mor hele døgnet gjør. Halvomsorg-kalvene har nemlig lært å ta til seg anna fôr enn mjølk i tida uten mora, forteller Johnsen.

Atskillelsen er vanskelig uansett

Både ku og kalv reagerer kraftig når de skilles. Begge rauter mye og går fram og tilbake i bingene sine. Det kan gjerne ta tre dager før de roer seg, forteller doktoranden.

– Men atskillelsen blir nesten like voldsom enten de har vært samme tre dager eller tre måneder. De blir noe mer stresset dersom de har vært sammen lenge, men forskjellen var liten, medgir Johnsen.

Hun mener derfor at det ikke er noen grunn til at de bør skilles tidlig.

Kos er sterkt undervurdert

Johnsen framhever også et annet aspekt som er viktig når klaven går med mora: kosen. Forskeren forteller at når de satte et nett på jurene til kyrne, slik at kalven ikke fikk diet, var de fremdeles like mye sammen. De slikket og koste like mye.

– Dette bekrefter at forholdet mellom mor og avkom dreier seg om langt mer enn ernæring, mener Johnsen.

Powered by Labrador CMS