omslag_bg_1404

Bedre Gardsdrift 4/2014

Årets fjerde utgave av Bedre Gardsdrift har forlatt trykkeriet. Om få dager får 17 000 abonnenter et blad fullspekket med allsidig fagstoff i postkassene sine.

Publisert

Avansert hydraulikk der du kan programmere ventilene er ikke lenger forbeholdt store traktorer. Våre venner i tyske Profi har sammenliknet hydraulikken på seks firesylindrede traktorer: Fendt 516 Vario SCR, Deutz-Fahr TTV 6160.4, Case IH Maxxum 130 EP MC, Valtra N163 versu, John Deere 6130R AutoQuad og Claas Arion 550 Cebis. Vi gir deg resultatet over hele ni sider!

Mer om arveavgiften

Fjerning av arveavgiften fra første januar i år kan føre til skattesmell for dem som overtar en gard der foreldrene har bygd ny driftsbygning få år før eierskiftet.

Små a-er fra Valtra

Valtras tre nye små modeller i A-serien er av det helt enkle slaget. Vi har prøvekjørt nykomlingene.

Deutz-Fahr 5130 TTV

Deutz-Fahr er i siget med stadig nye modeller. 5-serien er svært aktuell for Norge, og her kan du velge og vrake i utstyr og få teknikk fra langt større traktorer helt ned til 99 hk. Vi har prøvekjørt toppmodellen, 5130 TTV.

Traktor eller ikke traktor? Det er spørsmålet

Hjullasteren Kramer Allrad kan registreres som traktor, fordi den har krok bak og tipputtak. Unimogderimot, som både har trepunkt og kraftuttak kan ikke registreres som traktor. Vegdirektoratet mener den likner for mye på en lastebil og derfor skal registreres som lastebil. Men da er det ulovlig å henge på plog bak eller kantklipper foran.

Nye traktorregler

EU har vedtatt et nytt direktiv for landbrukstraktorer. Gjennom det nye direktivet pålegges alle EUs medlemsstater, også Norge gjennom EØS-avtalen, å godta registrering av traktorer uansett topphastighet.

Egenkontroll av åkersprøyta

Åkersprøyter skal funksjonstestes hvert femte år. I tillegg bør du selv kontrollere sprøyta med jevne mellomrom. Hans HenrikSolberg ved Solør Miljøverksted AS viser oss aktuelle sjekkpunkter.

I-mek i det høye

Hos sauebonden Alf B. Ouren er en takmontert kran hjertet i mekaniseringslinja. Med denne kan han fôre, spre talle, og flytte sauer og grinder. Dessuten gir den mer plass til sauene på golvet.

Første vinteren med Lely Vector

Vi har besøkt Ola Kvarberg i Vågå, som er av de første i Norge med Lely Vector fôringsrobot. Han er godt fornøyd, spesielt fordi energiforbruket er betydelig redusert, sammenliknet med traktordreven fullfôrvogn.

Belte-Deere i Solør

Harald Woll ønsket seg en traktor med stor trekkraft, liten transportbredde og lavt marktrykk. Løsningen ble en bruktimportert beltetraktor fra Danmark.

Skurv gir økt potetimport

Flekkete norske matpoteter møter hard konkurranse fra penere importvarer. Norske potetdyrkere må derfor legge mer vekt på utseendet.

Mitas satser

Vi har besøkt dekkprodusenten Mitas, som bygger ny fabrikk og utvikler et dekk med 53 prosent større bæreflate og 48 prosent større trekkraft.

Vi følger tre kornbønder

Også i år er vi nært på tre bønder gjennom vekstsesongen. Denne gangen er er det kornprodusenter i Vestfold, Akershus og Sør-Trøndelag som skal dele sine erfaringer og opplevelser på jordet fra såing til tresking.

Født til bonde?

I vår serie om eierskifte gir vi denne gangen noen innspill i hva som er viktig før- og etter overdragelsen.

Skogsveier

En mild vinter har gitt utfordringer i skogen. Skal du redusere kjøreskadene krever det god planlegging og tilrettelegging. Vi har også sett hvordan det er mulig for tømmerbilder på 60 tonn å frakte ut tømmer fra vegløse områder.

Fleksibelt flishus

Lars Erik Winge har bygd et flisfyringsanlegg med tilstøtende flistørke. På alle fire sidene av det 30 meter lange bygget er det mulig å komme inn med flis.

Ekstra avling med ekstra gjødsel

Etter fire år med forsøk er Norsk Landbruksrådgiving Viken overbevist: Tilskudd av flytende flexgjødsel N18 gir en klar avlingsøkning i hvete.

Betaler seg å harve mot ugras

Ugrasharving i korn kan øke avlingen med opp mot ti prosent. Det gjør harving aktuelt for flere enn økobøndene.

Afrika er viktig for matvaresikkerheten

60 prosent av verdens dyrkbare jord ligger i Afrika. Det gir Afrika en nøkkelrolle i spørsmålet om verdens matsikkerhet.

Ikke abonnenet?

Ifølge Fagpressens opplagskontroll har Bedre Gardsdrift 16 659 abonnenter, og er med det det klart største fagbladet for bønder og andre med interesse for landbruk og teknikk. Abonnementsprisen er 560 kroner. Hvis du vil bli abonnent, gjør du det enklest ved å fylle ut skjemaet på gardsdrift.no Du er også velkommen til å ringe våre hyggelige kollegaer på abonnementsavdelingen, tlf. 46 94 10 00.

"
Powered by Labrador CMS