pil

Trønder-landbruket i siget

Trønder-bonden hadde en produksjonsinntekt på 295 000 kroner i 2012. Det var 63 900 kroner mer enn året før. Korn og gris er en god kombinasjon.

Publisert

Kornproduksjon aleine eller i kombinasjon med svin er en god Trønder-miks.

Resultatet er det beste på fem år når det gjelder familiens arbeidsfortjeneste per årsverk. Størst inntektsøkning hadde bønder med ensidig kornproduksjon og brukere med kombinasjonen korn-gris, skriver NILF.

Større produksjon – bedre priser

Større kornavlinger, større mengde omsatt mjølk, bedre mjølkepris, bedre priser på kjøtt og høyere tilskudd bidro til økningen i produksjonsinntektene. Høyere kraftfôrkostnader, gjødselkostnader, maskinleie og drivstoffkostnader bidro på sin side mest til kostnadsøkningen.

Pen økning for mjølkebruka

Mjølkeproduksjon som er den viktigste driftsformen i trøndersk landbruk, oppnådde 279 400 kroner i vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk i 2012, en økning på 53 900 kroner fra året før.

Puster Jærbonden i nakken

Bruk med ensidig kornproduksjon hadde størst resultatforbedring og bruk med gris/korn hadde best resultat målt i vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk. Det økonomiske resultatet for Trøndelagsbrukene ligger over landsgjennomsnittet, og bruk på flatbygdene i Trøndelag ligger rett under Jæren i vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk.

Investeringene gikk ned

I gjennomsnitt var nettoinvesteringene i Trøndelag 85 300 kroner per bruk i 2012, en nedgang fra 102 900 kroner i 2011. Gjelda økte med 7,7 prosent i forhold til året før til et snitt på 2,5 million per bruk, mens egenkapitalandelen var stabil på 54 prosent. Mjølkebruka hadde høyest nettoinvestering i 2012, og mye av dette var investering i driftsbygninger. Brukerfamiliens samlede arbeidsinnsats var på ca. 2,1 årsverk og ga en samlet nettoinntekt, inkludert lønnsinntekt, fratrukket rente- og kårutgifter, på 859 100 kroner i 2012, opp fra 717 500 kroner i 2011.

Les hele NILF-notatet om landbruket i Trøndelag her

"

Powered by Labrador CMS