Sven-rik Bucht, svensk landbruksminister
Sven-rik Bucht, svensk landbruksminister

Sverige skroter landbruksdepartementet

Ved årsskiftet blir Sven-Erik Bucht (bildet) landsbygdsminister i den nye rød-grønne regjeringa i Sverige - samtidig som Landsbygdsdepartementet legges ned.

Publisert

Vil nedlegginga av det svenske Landbruksdepartementet føre til flere fraflytta garder og hus på den svenske landsbygda, er det mange som spør seg? Foto: colourbox.com

Den nye landbruksministeren i Sverige får dermed ikke noe eget departement å styre. Han vil inngå som én av flere ministere i näringsdepartementet. Nordlänningen Bucht er 60 år og fra Haparanda, skriver ATL.

Bosetninga skal sikres med bredbånd

Hvordan arbeidsfordelingen innen näringsdepartementet kommer til å bli, er ennå ikke avklart, men ifølge den kommende statsministeren Stefan Löfvens regjeringserklæring vil den nye landsbygdsministeren få ansvaret for å forsterke virksomhetene på landsbygda. Det skal skje ved utbygging av bredbånd og annen infrastruktur, samt å sørge for at butikker og service opprettholdes.

Bucht får også ansvaret for en langsiktig matvarestrategi med det formål å støtte svensk matproduksjon, deriblant den økologiske. En forbedret dyrevelferd havner sannsynligvis også på hans bord. Å legge om svensk energipolitikk til hundre prosent fornybar energi, vil også ta en stor del av hans arbeidsdag.

-En krigserklæring mot landsbygda

Den svenske Centerlederen Annie Lööf ser på det å legge ned landsbygdsdepartementet som et frontalangrep på den svenske landsbygda.

-Med dette viser den nye regjeringa med all tydelighet hvor uinteressert den er i landsbygda. Dette er en krigserklæring mot landsbygda som jeg ikke kan sitte passiv å se på. Tvert om, sier Lööf, som synes at landsbygdsdepartementet de siste åtte årene har gjort et godt arbeid for at folk skal kunne bo, jobbe og leve i hele landet.

Powered by Labrador CMS