Plogen
Plogen

Snikvisning av prototyper og nyhet

De som møtte opp på Felleskjøpet sin demonstrasjon på Romerike i går, fikk se helt nye prototyper fra både Kverneland og Väderstad.

Publisert

Felleskjøpet arrangerte visning og demonstrasjoner av jordarbeidingsredskaper fra Väderstad. I tillegg var Kverneland til stede med en prototype som lar deg pløye helt inn til kanten.

Unngår ugraskanten

Prototypen fra Kverneland. Foto: Sesselja Bigseth

I stedet for at dybdehjulet er plasser bak, slik vi er vant til å se det, har de trukket det inn til siden, slik at det ligger rett foran det siste plogskjæret.

– Dybdehjulet er en prototype. Tanken er at ved å flytte hjulet slik vi har gjort her, kan du pløye helt inn til kanten slik at du slipper å stå igjen med en 40 centimeters ugraskant, sier Truls Hansen fra Kverneland.

Prototypen ble vist fram på en ES 85 vendeplog med Kropp 28, som også hadde fått påmontert maisforploger og de nye knock-on spissene som enkelt kan skiftes ute på jordet. Hansen løftet fram maisforplogene som et godt alternativ til en standard forplog, spesielt for de som er plaget med ugras og resistensproblematikk.

Swift får styreskål

Kverneland Swift 560 med styreskål

Også Väderstad viste fram en prototype for aller første gang, en Swift 560 stubbharv som nå har fått styreskål. Selv om endringen er enkel, har den en praktisk funksjon som kan gjøre det enklere å kjøre med stubbharva.

– Det er første gang her i Norge at vi prøver med en styreskål i midten. Vi kjørte på det samme jordet i fjor, og da oppdaget vi at redskapet hadde en tendens til å dra ut til siden. Det vi ser nå er at med denne skålen i midten, går redskapen jevnt og presist, sier Per Anderson, markedsansvarlig for Väderstad i Norge og Finland.

Se kort demo med Swift 560 her.

Foreløpig er dette altså kun en prototype, og Väderstad skal arbeide videre med den framover. Målet er at styreskålen skal kunne ettermonteres på gamle maskiner så vel som nye.

" Nyhet: Carrier med store skåler

Väderstad Carrier XL 425

Väderstad hadde også Norgespremiere på den nye Carrier XL 425 i går. Mange har etterspurt større skåler på Carrieren, og nå kommer den i XL-versjon med skåler på 61 centimeter. Disse kan i tillegg stilles manuelt på fire ulike vinkler alt ettersom hvordan du ønsker å jobbe, og du kan arbeide fra helt grunt på fem centimeter og ned til 18-20 centimeters dybde. I tillegg har Carrieren fått doble ruller bak.

Se kort demo med Carrier XL 425 her.

– Siden redskapet gir et ferdig såbed, kan det erstatte plogen. Det kan være både en erstatning for og et supplement til plogen, mener Anderson.

12-15 kilometer i timen er anbefalt som optimal kjørehastighet. Carrier XL 425 krever 160 hestekrefter på flatt jorde og mer om du skal arbeide i mer ulendt terreng. Carrier kommer nå i fire størrelser: 4,25 - 5,25 – 6,25 - eller 8,25 meter. Transportbredden er 2,8 meter. Carrier XL er i produksjon fra høsten av og klar for 2015-sesongen.

"
Powered by Labrador CMS