tak

Nytt tak og plansilo på plass hos Torill og Frode

En ny plansilo som er nesten full alt og nytt tak på fjøsbygningen, det er statusen siden forrige besøk hos Torill og Frode Fallet.

Publisert

Det har skjedd store endringer siden sist vi tok turen innom Austmo gård i Nes på Romerike. Fjøset er i ferd med å få nytt tak, og en plansilo har dukket opp i enden av tunet.

Plansiloen er satt opp av Systemblokk fra Telemark. På grunn av det flotte slåtteværet var det på hengende håret at de rakk å bli ferdig med plansiloen i tide.

– Vi hadde siste støypen hvor vi fuget skjøtene i veggelementene uka før vi slo graset, forteller Torill.

Tatt på senga av grasavlingaPlansiloen er foreløpig bygget med én celle med plass til 600 kubikk, men det er lagt til rette for å bygge celle nummer to i løpet av sommeren.

En av to celler i plansiloen er klar og i bruk. Foto: Sesselja Bigseth

En av to celler i plansiloen er klar og i bruk. Foto: Sesselja Bigseth

– Vi trodde vi skulle få plass til både første, andre og tredjeslåtten i den ene cella, men nå har vi nesten fylt den første cella med førsteslåtten alene. Fortsetter det å være like godt, tror jeg vi må balle resten og selge dem. Da vil vi rett og slett ikke ha nok dyr til alt fôret, sier Torill.

Areal Tak AS fra Sarpsborg har fått oppdraget med å skifte taket, etter at de fikk gode skussmål fra en bekjent av Torill. Arbeiderne huses på garden for å slippe den lange reiseveien. De satte i gang onsdagen før pinse, og i skrivende stund skal de være ferdige med prosjektet.

Gamletaket skal bli hallTorill og Frode har også fått fjernet taket på den gamle tårnsiloen, som snart skal rives. Taket ble fjernet med kran, og står nå på jordet like bak fjøset. Dersom de klarer å sikre taket godt nok, håper Torill at de kan benytte det som hall til noen av dyra for vinteren.

– Vi regner med å ha for mange dyr til fjøset. Ettersom vi skal bygge opp besetningen fram mot at vi får utvidet fjøset, ønsker vi heller ikke å sende dyr til slakt.

Både plansilo, riving av tårnsilo og legging av nytt tak skal være ferdig i løpet av juni. Da vil de ha ferdigstilt prosjektet som de har fått støtte til gjennom Innovasjon Norge, og de kan da søke om støtte til nytt prosjekt – utvidelse av fjøset.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS