Torill

Gresselig god grassesong

Alt ligger til rette for en utmerket grovfôrsesong for Torill og Frode på Austmo gård.

Publisert

På gården bruker de egen slepesnitter og kjører med to traktorer med vogner under slåtten. I tillegg bruker de en hjullaster til tråkking.

Plansiloen i bruk for første gang. Foto: Sesselja Bigseth

Som vi har fortalt tidligere, har de fått satt opp en ny plansilo på gården. Tidligere har de brukt tårnsilo og rundballer, men nå skal hele slåtten gå i plansiloen. Det har i alle fall vært planen, men allerede etter førsteslåtten er den ferdige cellen i plansiloen nesten full.

– Det var mye gras i år. Vi slo graset lørdag 28. mai og trodde vi skulle klare 145 dekar på en dag, men vi måtte bruke halve søndagen også, forteller Torill.

Krysser fingrene for siloenNå er de spent på om de har klart å presse graset godt nok. Svaret får de først når de åpner siloen til høsten, så enn så lenge må de bare smøre seg med tålmodighet.

– Alt har lagt til rette for at det skal bli bra. Det var fint vær og tørt, ja, kanskje litt for tørt. Vi hadde på ensileringsvæske, noe vi ikke brukte da vi laget rundballer i fjor. Jeg tror det vil gi utslag på melka når fôret blir mer smakelig, sier Torill.

Kjørte dyr på beite

Plansiloen er ikke det eneste som er nytt i årets grassesong. I år har de sluppet ut flere dyr enn de pleier, og det er første gang at de har flyttet dyr til beite ved hjelp av henger og traktor. De har fått leie et ekstra beite som ligger en liten kilometer fra garden, og det var åringene som ble kjørt dit.

– Vi hadde litt for svake utslippingsgjerder, for vi hadde ei som ble skremt og sprang gjennom. På den positive side vet vi nå hvordan vi skal gjøre det til neste år, sier Torill.

Perfekte forholdDe rakk å kjøre ut med både kunstgjødsel og husdyrgjødsel etter førsteslåtten før det begynte å regne.

– Det var helt supert. Hittil i år har været virkelig vært perfekt for å dyrke jorda, sier Torill.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS