Jeger med oransje cap
Jeger med oransje cap

Er du kledd for høstjakta?

Statskog slår et slag for å redusere faren for vådeskudd ved å dele ut over tusen oransje capser til jegerne, slik at de blir godt synlige i terrenget, forteller fagsjef Jo Inge Breisjøberget (bildet).

Publisert

Oransje overdel og oransje kant på capsen gjør at det skal mye til for å forveksle deg med et hjortedyr. Foto: Statskog

Det er først og fremst elg-, villrein og hjortejegerne i statens skoger som får capsene. Men også unge småviltjegere og dem som er med på opplæringsjakt blir kledd opp med det oransje hodeplagget.

Capser av god kvalitet

Inspirasjonen har Statskog hentet fra USA, der det er vanlig med fargesterke skyggeluer og vester på jakt.

– Vi har lagt arbeid i å få en god passform på capsene, slik at de blir attraktive å bruke også. Det er ikke snakk om halvdårlige reklamecapser som faller av, sier fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Fulle av adrenalin – fare for feilkopling

Forskning viser at oransje og gult er ekstra godt egnet som signalfarger. Mange syklister bruker knallgule trøyer for å bli sett av bilistene.

De fleste jegere som har skutt kompisen sin forteller at de var helt overbevist om at det var et dyr de så da de trakk av.

– Jegeren er giret og full av adrenalin. Da kan hjernen gjøre en feilkobling. Vådeskuddulykker skjer ikke fordi jegeren ser dårlig og tar en sjanse, men fordi jegeren tror det er et vilt han skyter, sier Breisjøberget.

Elgen er delvis fargeblind

Men hva med elgen? Vil de oransje capsene skremme bort viltet? Her blir vi beroliget med at elgen og andre hjortedyr har nedsatt fargesyn og klarer ikke å fange opp rødfarger. Reven har enda dårligere fargesyn enn både hjort og elg.

Powered by Labrador CMS